Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2016

Η Ελλάδα φθηνότερη κι από την Ρουμανία στα ενοίκια! [πίνακας]


Η έκτη φθηνότερη χώρα στην Ευρώπη, μεταξύ συνολικά 35 χωρών, είναι η Ελλάδα, αναφορικά με το κόστος ενοικίασης κατοικίας, δείγμα της υποχώρησης των τιμών κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, παρά το γεγονός μάλιστα ότι όλο και περισσότερα νοικοκυριά στρέφονται στο ενοίκιο, αδυνατώντας να αποκτήσουν δική τους κατοικία...



Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Global Property Guide που δημοσιεύει η Καθημερινή, το μέσο κόστος ενοικίασης στην πρωτεύουσα ανέρχεται σε 984 ευρώ μηνιαίως. Για τον υπολογισμό του κόστους, η εταιρεία έχει λάβει υπόψη της τις τιμές που αφορούν διαμέρισμα 120 τ.μ. στην πρωτεύουσα της κάθε χώρας και σε άριστη κατάσταση, δηλαδή να είναι πρόσφατα ανακαινισμένο και να βρίσκεται σε μια από τις καλές περιοχές της πόλης. Στις περισσότερες χώρες αυτό αφορά το κέντρο, ενώ στην περίπτωση της Αθήνας αφορά περισσότερο τα προάστια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι φθηνότερα ενοίκια από την Ελλάδα διαθέτουν πλέον μόνο τα Σκόπια (565 ευρώ), η Βουλγαρία (566 ευρώ), η Κύπρος (757 ευρώ), η Ανδόρα (942 ευρώ) και η Μολδαβία (965 ευρώ), τη στιγμή που άλλες βαλκανικές χώρες, όπως π.χ. η Σερβία (994 ευρώ) και η Ρουμανία (1.193 ευρώ) είναι πλέον ακριβότερες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις μεσιτικών γραφείων, οι τιμές ενοικίασης στην Ελλάδα έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 40% κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ενώ πλέον ο ετήσιος ρυθμός της πτώσης υπολογίζεται σε περίπου 5%.

Οπως αναφέρουν φορείς της αγοράς ακινήτων, η πληθώρα επιλογών, σε συνδυασμό με την ανάγκη των ιδιοκτητών να προσελκύσουν μισθωτές προκειμένου να καλύψουν τα λειτουργικά έξοδα των ακινήτων (π.χ. ΕΝΦΙΑ), και η γενικότερη μείωση των εισοδημάτων των νοικοκυριών τα τελευταία χρόνια είναι παράγοντες που συνεχίζουν να ασκούν πίεση στις τιμές ενοικίασης. Σημειωτέον δε ότι τα τελευταία χρόνια το απόθεμα των προς ενοικίαση κατοικιών έχει εμπλουτιστεί και από τους κατασκευαστές που διαθέτουν απούλητα διαμερίσματα και οι οποίοι, βλέποντας ότι δύσκολα θα βρουν αγοραστές με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, επιχειρούν να τα εκμεταλλευτούν μέσω της ενοικίασής τους. Σε κάθε περίπτωση, οι επιλογές των ενδιαφερομένων είναι πλέον πολλές, δεδομένου ότι υπολογίζεται ότι περίπου το 20% των προς ενοικίαση κατοικιών είναι κενό. Ετσι, δεδομένης και της οικονομικής ένδειας των νοικοκυριών, εκτιμάται ότι η πορεία των τιμών ενοικίασης θα παραμείνει πτωτική, τουλάχιστον για τα επόμενα δύο χρόνια.

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, το υψηλότερο κόστος ενοικίασης κατοικίας, και μάλιστα με διαφορά διπλάσια από την επόμενη χώρα, συναντά κανείς στη Βρετανία, καθώς η μέση τιμή ανέρχεται σε 8.213 ευρώ, γεγονός που εξηγεί εν πολλοίς και την αθρόα προσέλκυση ξένων επενδυτών που έχουν αποκλειστικό κίνητρο την εκμετάλλευση κατοικιών στο Λονδίνο.

Ακολουθεί η Γαλλία, όπου το μέσο ενοίκιο διαμορφώνεται σε σχεδόν 4.000 ευρώ, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκεται η Ρωσία με κόστος 3.820 ευρώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.