Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2016

Και οι φαρμακοβιομηχανίες στο στόχαστρο του Τραμπ


Οι τιμές των φαρμάκων βρέθηκαν στο επίκεντρο της κριτικής του Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με συνέντευξή του στο περιοδικό Time στην οποία παρατηρεί: «Δε μου αρέσει αυτό που συμβαίνει με τις τιμές των φαρμάκων. Θα μειώσω τις τιμές αυτές»...Η δήλωση αυτή, προκάλεσε μείωση της τιμών των μετοχών των εταιριών της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας. Ωστόσο, κατά τη συνήθη τακτική του δεν εξηγεί τον τρόπο με τον οποίο θα μειωθούν οι τιμές των φαρμάκων που συνταγογραφούνται.

Σύμφωνα με προηγούμενη δήλωσή του, ο ίδιος είναι ανοιχτός στο ενδεχόμενο να επιτρέψει την εισαγωγή στις ΗΠΑ φθηνότερων φαρμάκων από το εξωτερικό.

Στο στόχαστρο των επιθέσεων του Τραμπ έχουν προηγούμενα βρεθεί κι άλλες βιομηχανίες, ενώ ο ίδιος έχει ταχθεί υπέρ μιας παρεμβατικής επιχειρηματικής πολιτικής, στη διάρκεια της προεδρίας του.

Ο Μπρεντ Σάουντερς, διευθύνων σύμβουλος της φαρμακευτικής εταιρίας Allergan Inc, προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα έναντι μιας εσφαλμένης αίσθησης ασφάλειας που έχει η φαρμακοβιομηχανία με πρόσωπο αναφοράς τον Τραμπ. «Εάν στη βιομηχανία μας, μπορούμε να καθορίζουμε μόνοι μας τις τιμές, μπορούμε όλοι μας να επικεντρώσουμε την προσοχή μας σε καινοτόμα φάρμακα και θεραπείες, μετατρέποντας το θέμα της τιμής, σε ζήτημα χαμηλής προτεραιότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σάουντερς σε ηλεκτρονικό μήνυμά του.

Οι τιμές των μετοχών της φαρμακοβιομηχανίας και της βιοτεχνολογίας αυξήθηκαν αρχικά με την προεδρική εκλογή του Τραμπ, καθώς η προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον είχε ασκήσει κριτική στις αυξανόμενες τιμές των φαρμάκων. Ο ειδικός χρηματιστηριακός δείκτης (Nasdaq Biotech Index) αυξήθηκε κατά 12% στο πρώτο 48ωρο μετά την 8η Νοεμβρίου.

Ωστόσο, κατά τις εβδομάδες που ακολούθησαν οι τιμές των μετοχών των παραπάνω εταιριών έχουν πλέον χάσει τα παραπάνω κέρδη, με τον αναφερόμενο δείκτη να έχει απώλειες σε ποσοστό μεγαλύτερο του 3%, αγγίζοντας το χαμηλότερο σημείο του, από τις παραμονές διεξαγωγής των προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Πτωτική είναι και η πορεία του δείκτη που παρακολουθεί τις εξελίξεις στην αμερικανική και ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία (NYSE Area Pharmaceutical Index) καταγράφοντας μείωση 1%.

Ο Κρις Ρέιμοντ, αναλυτής βιοτεχνολογίας της Raymond James, δηλώνει ότι οι επενδυτές είναι αβέβαιοι σχετικά με το βαθμό σοβαρότητας με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις τελευταίες δηλώσεις του Τραμπ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.