Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016

ΠΡΟΣΟΧΗ: "Φιλανθρωπικός" ιός αδειάζει τους τραπεζικούς λογαριασμούς


Ένα νέο είδος κακόβουλου λογισμικού, έχει ως στόχο να μετατρέψει τα θύματα σε χάκερς, αναγκάζοντάς τους να μολύνουν το σύστημα κάποιου άλλου χρήστη...Πρόκειται για ένα νέο και εφευρετικό είδος επίθεσης (ransomware), το οποίο χρησιμοποιείται για να κλειδώσει τα αρχεία ενός υπολογιστή, ώστε ο χρήστης να πρέπει να καταβάλει λύτρα προκειμένου να αποκτήσει και πάλι πρόσβαση στο μηχάνημά του.

Ωστόσο, αυτό το νέο κακόβουλο λογισμικό έχει δύο ιδιαιτερότητες. Καταρχήν, οι χάκερς αναγκάζουν τα θύματά τους να «μεταδώσουν» τη μόλυνση και σε άλλα συστήματα και δεύτερον τα χρήματα που συγκεντρώνονται «διατίθενται για φιλανθρωπικούς σκοπούς»!

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η ιστοσελίδα τεχνολογίας The Inquirer, στο μήνυμα που εμφανίζεται στα συστήματα που έχουν προσβληθεί, αναφέρεται ότι πρόκειται για μια ομάδα φοιτητών από την εμπόλεμη ζώνη της Συρίας και ότι οι χρήστες μπορούν να επιλέξουν, είτε να πληρώσουν ως λύτρα ένα bitcoin (περίπου 740 ευρώ) είτε να μολύνουν δύο άλλους υπολογιστές.

«Λυπούμαστε ειλικρινά για το γεγονός ότι σας αναγκάζουμε να πληρώσετε, αλλά αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να επιβιώσουμε», αναφέρεται στο μήνυμα. «Τα χρήματα που θα δώσετε θα διατεθούν για τρόφιμα, φάρμακα και στέγη σε όσους τα έχουν ανάγκη», συνεχίζει.

Η εταιρεία κυβερνο-ασφάλειας MalwareHunterTeam, η οποία και ανακάλυψε το κακόβουλο λογισμικό, υποστηρίζει ότι το συγκεκριμένο είδος επίθεσης βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο και δεν έχει ακόμα αναπτυχθεί πλήρως. Ωστόσο είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι αυτού του είδους επίθεση εξαναγκάζει αθώους ανθρώπους να εμπλακούν σε παράνομες δραστηριότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.