Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Η απάντηση του Επίττροπου Αβραμόπουλου για τα... πακέτα λαθρομεταναστών από την Ε.Ε. [video]


Για την σταδιακή επαναφορά του Δουβλίνου από τις 15 Μαρτίου 2017 που κατέθεσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου...



Ευχαριστώ που μου δίνετε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω και στα ελληνικά: Όχι δεν αρχίζουν οι επιστροφές Δουβλίνου προς την Ελλάδα.

Το αντίθετο: μόνο υπό προϋποθέσεις θα μπορούν σταδιακά να επιστρέφονται κάποιες κατηγορίες μεταναστών οι οποίοι θα εισέλθουν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας μόνο μετά τη 15η Μαρτίου 2017 και οι οποίοι έπειτα θα φύγουν παράτυπα προς άλλο κράτος μέλος.

Θέλω να είμαι ξεκάθαρος: προτείνοντας σήμερα στα Κράτη-Μέλη τη σταδιακή μόνο αποκατάσταση το 2017 των μεταφορών προς την Ελλάδα βάσει του Δουβλίνου, η Επιτροπή δεν προτείνει να επωμισθεί η Ελλάδα επιπλέον βάρος.

Αυτό θα ήταν ανεύθυνο τόσο ως προς την Ελλάδα, δεδομένης της πίεσης κάτω από την οποία βρίσκεται η χώρα, όσο και προς τους αιτούντες άσυλο που πρέπει να γίνονται δεκτοί κάτω από καλές συνθήκες και με ασφάλεια.



Η σύσταση επομένως προτείνει μια σταδιακή και όχι πλήρη αποκατάσταση και κυρίως ξεκαθαρίζεται δια παντός ότι όσοι μετανάστες βρίσκονται ή θα βρεθούν σε άλλα Κράτη Μέλη έχοντας εισέλθει μέσω Ελλάδας πριν τις 15 Μαρτίου 2017 δεν θα σταλούν πίσω στην Ελλάδα.
Η σύσταση δεν έχει αναδρομική ισχύ – και ακόμα και όταν αρχίσει να ισχύει θα αφορά συγκεκριμένες κατηγορίες μεταναστών και υπό προϋποθέσεις.
Θα αφορά στη πραγματικότητα μόνο σε έναν μικρό αριθμό ατόμων. Και αυτό γιατί:
Οι έλεγχοι στα χερσαία σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και την ΠΓΔΜ έχουν ενισχυθεί, και πλέον δεν πραγματοποιούνται δευτερογενείς μετακινήσεις.
Avramopoulos-dimitris-2
Επιπλέον, η Ελλάδα έχει ζητήσει την ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στην περιοχή, κάτι που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Αυτό σημαίνει ότι ήδη τώρα και σίγουρα πολύ πριν από τις 15 Μαρτίου κανείς μετανάστης δεν θα μπορεί, να φεύγει παράτυπα.
Η σύσταση είναι επομένως θετική για την Ελλάδα.
Συνοψίζω:
1. Η Σύσταση αναγνωρίζει τη σημαντική πρόοδο που έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα για την καλύτερη λειτουργία του συστήματος ασύλου και μάλιστα υπό πρωτοφανείς συνθήκες πίεσης. Μέσα σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες και με τη βοήθεια και της Επιτροπής, των Ευρωπαϊκών Οργανισμών (Agencies) και των Κρατών Μελών έχει γίνει αναμφισβήτητη πρόοδος.
Εξάλλου, σήμερα ανακοίνωσα, επίσης, τον τερματισμό της διαδικασίας επί παραβάσει κατά της Ελλάδας σχετικά με την εφαρμογή του κανονισμού Eurodac. Το ποσοστό λήψεων δακτυλικών αποτυπωμάτων έχει φθάσει σχεδόν το 100% για όλες τις παράτυπες αφίξεις.
2. Η σύσταση δεν ισχύει άμεσα, αλλά από τη 15η Μαρτίου. Αποκλείονται οι επιστροφές που εκκρεμούν και δεν προβλέπονται άμεσα επιστροφές.
3. Ακόμα και μετά τις 15/3 θα αφορά σε συγκεκριμένες κατηγορίες από τους ελάχιστους που θα καταφέρουν να παρακάμψουν τους ελέγχους και υπό προϋποθέσεις και με εγγυήσεις και με τη συνεργασία της Ελλάδας.
4. Αν ο αριθμός των αφίξεων αυξηθεί πάλι, η Επιτροπή προφανώς θα αναθεωρήσει τη σύστασή της.
Avramopoulos-dimitris-3
Και να προσθέσω: Όλες οι άλλες εκθέσεις προόδου που παρουσίασα σήμερα συνδέονται άμεσα με αυτή τη σύσταση. Δηλαδή:
H ανάγκη επιτυχούς συνέχισης της εφαρμογής της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας (μείωση αφίξεων – αύξηση επιστροφών).
Η σταθεροποίηση των ικανοποιητικών αριθμών των μετεγκαταστάσεων από την Ελλάδα και την Ιταλία.
Η ανάγκη άμεσης αποστολής εμπειρογνωμόνων για την επιτάχυνση των διαδικασιών στα πλαίσια τόσο της Δήλωσης όσο και της Μετεγκατάστασης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.