Τετάρτη 11 Μαΐου 2011

Πυρ ορυμαγδόν από τον γερμανικό τύπο, στον απόηχο της συνάντησης του Λουξεμβούργου

Ο γερμανικός τύπος, με ιδιαίτερα καυστικά σχόλια και άρθρα συνεχίζει να βάλει κατά της Ελλάδας, με αφορμή τη συνάντηση του Λουξεμβρούργου, φτάνοντας στο σημείο να κάνει λόγο ακόμη και για παραπλάνηση της κοινής γνώμης από τους υπουργούς των κρατών μελών της Ε.Ε. που πιστεύουν στην ανάκαμψη της Ελλάδας...




«Déjà vu α λα ελληνικά», είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής έκδοσης των Financial Times.

«Οι χώρες της ευρωζώνης είχαν προειδοποιηθεί. Η υπαγόρευση αυστηρών όρων μπορεί να ακούγεται καλά στους Γερμανούς, στους Γάλλους ή τους Φιλανδούς ψηφοφόρους. Οι ψηφοφόροι όμως δεν μπορούν να μειώσουν τα δεινά της Ελλάδας και της ευρωζώνης, όπως διαπιστώνουμε όλοι τώρα. Οι δραστικές περικοπές έβαλαν απλώς φρένο στην ανάπτυξη και οδήγησαν σε κατάρρευση των φορολογικών εσόδων, που είναι απαραίτητα για τη μείωση του χρέους», σημειώνει η εφημερίδα και συνεχίζει:

«Τόσο οι Έλληνες, όσο και οι χώρες της ευρωζώνης οφείλουν ωστόσο να δώσουν επιτέλους απάντηση πως θα εξυγιανθεί πραγματικά η χώρα. Εξαιτίας αυτής της αβεβαιότητας μπορεί ακόμη και οι πιο παράλογες προτάσεις να προκαλέσουν ανασφάλεια στις αγορές, όπως π.χ. η ιδέα να βγουν οι Έλληνες από το ευρώ, αν και κάτι τέτοιο θα επιδείνωνε την κατάστασή τους, επειδή το χρέος θα παραμείνει σε ευρώ ή επίσης η ιδέα ταχείας αναδιάρθρωσης του χρέους, της οποίας οι συνέπειες είναι μη προβλέψιμες και θα μπορούσαν να κλονίσουν το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, όπως η χρεοκοπία της Lehmann Brothers το 2008. Δεν λείπουν ασφαλώς και οι ρεαλιστικές προτάσεις, όπως η επαναγορά του δημοσίου χρέους από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, τα μακροπρόθεσμα προγράμματα αναδιάρθρωσης ή η χορήγηση δισεκατομμυρίων προς την Ελλάδα σαν αυτή που έγινε στη Γερμανία με την χρηματοοικονομική εξισορρόπηση», σχολιάζει η εφημερίδα.

«Καμουφλάζ, παραπλάνηση, διάσωση – το φιάσκο της μυστικής συνάντησης των υπουργών Οικονομικών», είναι ο τίτλος σχολίου της Süddeutsche Zeitung για την τακτική των Ευρωπαίων πολιτικών στη διάρκεια της ευρωκρίσης έναντι της Ελλάδας, αλλά και της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας.

«Την Παρασκευή οι υπουργοί Οικονομικών για πρώτη φορά είπαν αποδεδειγμένα ψέματα στην κοινή γνώμη. Δύο ημέρες μετά δεν ακούσαμε καμία συγνώμη, καμία πραγματική ερμηνεία», σημειώνει η εφημερίδα.

Η παραπλάνηση όμως ενισχύει πάντα αυτούς που έτσι κι αλλιώς δεν διάκεινται ευνοϊκά προς το ευρώ, δίνει τροφή σε φήμες και κάνει τους φορολογούμενους να αμφιβάλλουν ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματα που δάνεισαν.

«Μόνον επειδή την Παρασκευή δημιουργήθηκε επικοινωνιακό χάος, το ευρώ έχασε μέχρι δύο σεντ και πολλοί επενδυτές κατέφυγαν στα αμερικανικά ομόλογα» καταλήγει η εφημερίδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.