Πέμπτη 5 Μαΐου 2011

Στη Μισράτα της Λιβύης οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα


12μελής ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα –της μόνης διεθνούς ιατρικής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην πολιορκημένη πόλη της Μισράτα-  εργάζεται στο νοσοκομείο Κασρ Αχμέντ εγκαθιστώντας ιατρική και χειρουργική δραστηριότητα και υποστηρίζοντας παράλληλα το νοσοκομείο Αλ Χίκμα... 

 
Παρέμβαση σε νοσοκομείο της πολιορκημένης Μισράτα

Μια ομάδα των ΓΧΣ έφτασε την Πέμπτη 28 Απριλίου στη Μισράτα για να ενισχύσει την 3μελη ομάδα που βρισκόταν εκεί τις τελευταίες 10 μέρες εκτιμώντας τις ανάγκες σε τοπικό επίπεδο. Η νέα 9μελής ομάδα που αποτελείται από δυο χειρουργούς, δυο αναισθησιολόγους, τρεις νοσηλευτές, ένα γιατρό και έναν τεχνικό έφυγε από τη Μάλτα με πλοίο που μετέφερε 12 τόνους ιατροφαρμακευτικό υλικό.

Ένας από τους χειρουργούς της ομάδας των ΓΧΣ  εργάζεται αυτή τη στιγμή στο νοσοκομείο Αλ Χίκμα στη Μισράτα, όπου παραπέμπονται πολύπλοκα χειρουργικά περιστατικά, υποστηρίζοντας τη ντόπια ιατρική ομάδα που εργάζεται στην περιοχή ακατάπαυστα εδώ για μερικές εβδομάδες.
Η υπόλοιπη ομάδα ετοιμάζεται να ξεκινήσει τις δραστηριότητές της  στο νοσοκομείο Κασρ Αχμέντ, που βρίσκεται ανατολικά της πόλης. Αρχικά, η ομάδα θα επιχειρήσει βελτιώσεις μέσα στο νοσοκομειακό χώρο αποκαθιστώντας τη λειτουργία του χειρουργείου και οργανώνοντας τις αίθουσες ανάρρωσης και νοσηλείας.
Ο στόχος των ομάδων είναι να παρέχουν ιατρική και χειρουργική φροντίδα στην πλειοψηφία του πληθυσμού της Μισράτα, που έχει αναζητήσει καταφύγιο σε αυτό το μέρος της πόλης προσπαθώντας να ξεφύγει από τις βίαιες συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει στις κεντρικές και νότιες περιοχές, καθώς και σε αφρικανούς και ασιάτες μετανάστες που είναι εγκαταλελειμμένοι γύρω από το λιμάνι περιμένοντας κάποιο πλοίο για να τους μεταφέρει στις πατρίδες τους.

Σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικές εγκαταστάσεις, φάρμακα και προμήθειες

Μαζί με την επείγουσα ιατρική, χειρουργική και παιδιατρική φροντίδα, που θα πρέπει να δοθεί τις επόμενες μέρες, οι ΓΧΣ σχεδιάζουν να αυξήσουν τον αριθμό των κλινών στο νοσοκομείο Κασρ Αχμέντ από 12 σε 50 περίπου και να αποκαταστήσουν τη λειτουργία της χειρουργικής αίθουσας.
Σύμφωνα με εκείνες τις ομάδες μας που βρίσκονται στην περιοχή, τα νοσοκομεία της Μισράτα έχουν εξαιρετικά μικρή δυνατότητα νοσηλείας-100 σχεδόν κρεβάτια-και πόρους που επαρκούν για πληθυσμό 300.000 ατόμων.
Στο κομμάτι της μαιευτικής και παιδιατρικής φροντίδας, οι ΓΧΣ θα αυξήσουν τις δυνατότητες πρόσβασης παιδιών και εγκύων σε επείγουσα φροντίδα προσθέτοντας μια δεύτερη χειρουργική αίθουσα και αυξάνοντας τον αριθμό των κλινών. Μάλιστα, αυτή τη στιγμή οι ΓΧΣ είναι η μόνη διεθνής ιατρική Μη Κυβερνητική Οργάνωση (ΜΚΟ) στην πόλη.

Το Σάββατο, ένα πλοίο που μετέφερε πέντε μέλη διεθνούς προσωπικού θα αποχωρήσουν από τη Βεγγάζη με προορισμό τη Μισουράτα για να ενισχύσουν την ομάδα που βρίσκεται ήδη εκεί. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί στην παροχή επείγουσας μαιευτικής-γυναικολογικής φροντίδας στην κλινική Τουμπάχ. Η ομάδα αποτελείται από μαία, δυο νοσηλευτές, τεχνικό και ψυχολόγο. Θα περιλαμβάνει ακόμη πέντε μέλη διεθνούς προσωπικού (γυναικολόγο, αναισθησιολόγο, ιατρικό συντονιστή, νοσηλεύτρια χειρουργείου και παιδίατρο), που θα φύγουν την Τετάρτη από Μάλτα για Μισουράτα με φορτηγό πλοίο που θα μεταφέρει 7,5 τόνους προμήθειες.

Οι συνθήκες παραμένουν ασταθείς στα σύνορα με Τυνησία


Στις 27 Απριλίου, οι κυβερνητικές ένοπλες δυνάμεις κατέστρεψαν το νοσοκομείο στην περιοχή Ζιντάν, που βρίσκεται νότια από τα σύνορα Λιβύης-Τυνησίας. Μετά από αυτές τις επιθέσεις, οι ομάδες των ΓΧΣ εκκένωσαν 18 ασθενείς με ασθενοφόρο στους οποίους προσέφεραν πρώτες βοήθειες και προσπάθησαν να σταθεροποιήσουν την κατάστασή τους.

Τα στρατεύματα του Καντάφι παγίδευσαν τις ένοπλες ομάδες της αντιπολίτευσης στην περιοχή μεταξύ των Τυνησιακών συνόρων και Ντεχίμπα (Dehiba). Οι αντιπαραθέσεις συνεχίζονται, ενώ η πλειοψηφία όσων βρήκαν καταφύγιο στην άλλη πλευρά των συνόρων είναι γυναίκες και παιδιά, αφού οι άνδρες επιστρέφουν στη Λιβύη είτε για να προστατέψουν τα σπίτια τους είτε για να συμμετέχουν στις μάχες. Οι ιατρικές ανάγκες μεγαλώνουν στη νότια Ντεχίμπα, γι’ αυτό και τα ιατρικά κέντρα ζητούν τη βοήθεια των ΓΧΣ για να μπορέσουν να σταθεροποιήσουν την κατάσταση τ! ων ασθενών και να προσφέρουν χειρουργική και γενική ιατρική φροντίδα στους τραυματίες. Παράλληλα, οι ΓΧΣ παρέχουν και ψυχοκοινωνική υποστήριξη στον καταυλισμό που φιλοξενεί πρόσφυγες από τη Λιβύη, καθώς και στις κοινότητες υποδοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.