Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2011

Τα ξένα μέσα ενημέρωσης , μετά την ψήφο εμπιστοσύνης

Συνεχώς ήταν στραμμένο το «βλέμμα» των διεθνών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην «επιβίωση» Παπανδρέου με τις ιστοσελίδες των ξένων ΜΜΕ να ενημερώνονται τα κείμενά τους με τις εξελίξεις στην Αθήνα σχεδόν ζωντανά, ενώ τα διεθνή τηλεοπτικά δίκτυα CNN και BBC διέκοψαν το πρόγραμμά τους για να μεταδώσουν απευθείας την ομιλία του Γ.Παπανδρέου στη Βουλή και την ίδια την ψηφοφορία...



Independent

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι χθες το βράδυ ο Ελληνας πρωθυπουργός δεσμεύθηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ότι θα αρχίσει αμέσως συνομιλίες για το σχηματισμό μίας κυβέρνησης συνεργασίας.

Η δραματική νύχτα στην Αθήνα με τις παθιασμένες ομιλίες και τις μαζικές απεργίες δεν κατόρθωσαν να δώσουν λύση στο αδιέξοδο που απειλεί να επιστρέψει την Ελλάδα στην δραχμή και στο ενδεχόμενο μίας χρεοκοπίας.
Ο κ.Παπανδρέου ζήτησε μία περίοδο χάριτος μέχρι τον Φεβρουάριο για να περάσει τη ζωτικής σημασίας, αλλά και μη δημοφιλή ταυτόχρονα νομοθεσία που θα δώσει ένα βήμα στην χώρα να επιβιώσει στην ευρωζώνη, ωστόσο η αντιπολίτευση ζητά εκλογές πριν από το τέλος του έτους σε αντάλλαγμα για την στήριξή της.

Ενα δεύτερο σενάριο είναι αυτό του συμβιβασμού κατά το οποίο μία κυβέρνηση προσωπικοτήτων θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ με την νέα δανειακή σύμβαση, δίνοντας μάχη για να κερδίσει την στήριξη

Μία τρίτη οπτική είναι μία μεταβατική κυβέρνηση τεχνοκρατών που θα βρίσκεται στην εξουσία για τα επόμενα δύο χρόνια. Διάφορα ονόματα έχουν ακουστεί για αυτήν την διακυβέρνηση μεταξύ των οποίων και αυτό του πρώην πρωθυπουργού, Κώστα Σημίτη και του πρώην αντιπροέδρου της ΕΚΤ, Λουκά Παπαδήμου.

BBC

Κερδίζοντας την ψήφο εμπιστοσύνης ο Γιώργος Παπανδρέου ξεπερνά ένα εμπόδιο, αλλά είναι αρκετά αυτά που παραμένουν, επισημαίνει το BBC, ενώ ανέφερε ότι με την υπόσχεση ότι θα πραγματοποιηθούν σκληρές διαπραγματεύσεις για κυβέρνηση συνεργασίας, ο Ελληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 153 ψήφους.

Οπως αναφέρει το δίκτυο, ο κ.Παπανδρέου θα αναζητήσει μία ευρεία αποδοχή για την νέα δανειακή σύμβαση που αποφασίστηκε στις 26 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, προσεγγίζοντας την αντιπολίτευση. Και στην συνέχεια θα ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την πρόθεσή του να αρχίσει συνομλίες για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας.

Το ερώτημα τώρα είναι εάν ο κ.Παπανδρέου κερδίζει χρόνο, προσπαθώντας να ξαναχτίσει την αξιοπιστία του ψηφίζοντας για την νέα δανειακή, πριν προκηρύξει εκλογές, στις οποίες δεν έχει ελπίδες να κερδίσει. Ή στόχος του είναι να εξασφαλίσει μία επικύρωση της συμφωνίας και μετά να αναζητήσει μία αξιοπρεπή αποχώρηση.

Με το αντιπολιτευτικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας να ζητεί την παραίτησή του, θα είναι δύσκολο για τον κ. Παπανδρέου να αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Ωστόσο, ο πρωθυπουργός έχει δείξει ότι είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης. Οι Ελληνες και ολόκληρη η Ευρώπη παρακολουθεί και περιμένει εναγωνίως την επόμενη κίνησή του, καταλήγει το δίκτυο.

Bloomberg

Το Bloomberg τονίζει πως ο Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε στη Βουλή ότι είναι έτοιμος να παραιτηθεί εφόσον ελάμβανε – όπως και έγινε – ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, σε μια προσπάθεια να καταστείλει την «επανάσταση» στο κόμμα του, που ξεκίνησε από την απόφασή του να ανακοινώσει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη της συμφωνίας στήριξης της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ. Μεταδίδει επίσης ότι τελικώς έλαβε την ψήφο εμπιστοσύνης και σήμερα θα επισκεφτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για να του ανακοινώσει την απόφασή του να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Αssociated Press

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επέζησε της διαδικασίας ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, τιθάσευσε τους ‘αντάρτες’ στο κόμμα του και υπόσχεται το σχηματισμό μεταβατικής κυβέρνησης που θα διασφαλίσει την κρίσιμη για τη χώρα συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους της.

CNN

Το CNN μεταδίδει από την Αθήνα πως ο Έλληνας πρωθυπουργός κέρδισε την ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μόλις υποσχέθηκε πως ότι θα ξεκινήσει διαδικασίες για την συμμετοχή της αντιπολίτευσης σε μια νέα κυβέρνηση συνασπισμού. Παραμένει όμως το ερώτημα εάν θα ηγηθεί ο ίδιος, παρά το γεγονός πως δήλωσε ότι δεν το θέτει ως προαπαιτούμενο. Την ίδια στιγμή και σε δεύτερο θέμα στο site του το CNN φιλοξενεί ανάλυση του γνωστού John Defterios επιχειρεί μια ανάλυση, ένα πρώτο προφίλ των κορυφαίων Ελλήνων πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που θα μπορούσαν να εμπλακούν σε μια πιθανή κυβέρνηση συνεργασίας …

New York Times

Οι New York Times γράφουν πως ο Γιώργος Παπανδρέου κέρδισε στο νήμα την ψήφο εμπιστοσύνης αφού πρώτα «ηρέμησε» τους εσωκομματικούς αντάρτες υποσχόμενος να σχηματίσει μεταβατική κυβέρνηση συνασπισμού.



Guardian

«Ο Γιώργος Παπανδρέου θριαμβεύει σε κρίσιμη ψηφοφορία». Με αυτό τον τίτλο η βρετανική  εφημερίδα Guardian περιγράφει όλα όσα  διαδραματίστηκαν τις τελευταίες ώρες στο ελληνικό κοινοβούλιο. Η Guardian «βλέπει» ως επόμενο πρωθυπουργό της Ελλάδας τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο:  «Ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος έτοιμος να αναλάβει».

Spiegel

Όσο για το γερμανικό  περιοδικό «Der Spiegel», είναι … «η Ελλάδα που κερδίζει προσωρινή ψήφο εμπιστοσύνης». Στο ρεπορτάζ καταγράφεται πως «παρά τη συνεχιζόμενη αμφιβολία που παρατηρείται στην Ελλάδα, μια μεταβατική κυβέρνηση είναι η ελπίδα που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην χώρα και στην Ευρώπη».

Ανάλογη η ανάγνωση και των γερμανικών Financial Times, που βάζουν στο πρώτο τους θέμα τον τίτλο «Ο Παπανδρέου νίκησε, πιθανότατα για να χάσει». Παρά την νίκη του πρωθυπουργού, σημειώνει η εφημερίδα, η θητεία του «μπορεί να λήξει εξαιρετικά σύντομα» -επιμένοντας, όπως και τα περισσότερα ΜΜΕ, στην αναφορά του πως «δεν είναι κολλημένος στην καρέκλα».

Deutsche Welle

Επιβίωσε ο Παπανδρέου, αλλά το μέλλον της χώρας παραμένει αβέβαιο, σημειώνει το γερμανικό δίκτυο, λέγοντας επίσης πως είναι «αμφίβολο το εάν μπορεί να κρατήσει την πρωθυπουργία ασχέτως του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

El Pais 

«Ο Παπανδρέου πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης και συναντιέται το Σάββατο με τον Πρόεδρο για σχηματίσει νέα κυβέρνηση ενότητας» είναι η πρώτη πρόταση του κειμένου της ισπανικής εφημερίδα.  Τη δήλωση του Γ.Παπανδρέου πως «δεν τον νοιάζει να επανεκλεγεί» σημειώνει αμέσως η εφημερίδα.

Financial Times Deutschland

«Δημοκρατία αλά ελληνικά: Ο πρωθυπουργός Παπανδρέου επιβίωσε της ψηφοφορίας για ψήφο εμπιστοσύνης, αφότου υπονόησε την αποχώρησή του. Το παζάρι για τον σχηματισμό κυβέρνησης αρχίζει», παρατηρεί η γερμανική έκδοση των Financial Times. Η εφημερίδα περιγράφει τη συζήτηση στο ελληνικό κοινοβούλιο και παρατηρεί: «Με την υποστήριξη των βουλευτών του ο Παπανδρέου εισέρχεται ενισχυμένος στις διαπραγματεύσεις με την αντιπολίτευση προκειμένου να σχηματίσει μια διακομματική κυβέρνηση. Εάν τα καταφέρει θα μπορέσει να αποχωρήσει και θα έχει διαφυλάξει το κύρος του», σχολιάζει η Financial Times Deutschland


Die Welt


H Die Welt «βλέπει» τον Ευ. Βενιζέλο πιθανό διάδοχο του κ. Παπανδρέου. Η ίδια εφημερίδα αναφέρεται σε ισχυρισμούς της εφημερίδας Deal, που θέλουν επιχειρηματικούς της Ελλάδας, στους οποίους ανήκουν τα περισσότερα μίντια να έχουν αποφασίσει να «σβήσουν» τον Παπανδρέου. Αν είναι έτσι θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε ποιον θα υποστηρίξουν οι επιχειρηματίες. Αλλά μπορεί να γίνουν και όλα αλλιώς και ο Παπανδρέου να παραμείνει στην εξουσία. Τίποτε δεν είναι αδύνατον πλέον στην Αθήνα, γράφει η Die Welt.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.