Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2011

Συμψηφισμός οφειλών του δημοσίου με χρέη ιδιωτών

Σε πρότυπη δίκη στην Ολομέλεια του ΣτΕ , η οποία ουσιαστικά θα καθορίσει την τύχη εκατοντάδων χιλιάδων ανάλογων περιπτώσεων , θα κριθεί τελικά αν είναι συνταγματική η διάταξη που επιτρέπει τον συμψηφισμό των οφειλών του δημοσίου με χρέος ιδιωτών προς το κράτος , ερήμην μάλιστα του πολίτη η γνώμη του οποίου δεν ερωτάται...

Η συγκεκριμένη διάταξη (Ν. 3842/2010 ) που έχει δεχτεί πολλές βολές απο νομικούς αλλά και ιδιώτες φορολογούμενους και επιτρέπει αυτόν τον αυτεπάγγελτο συμψηφισμό των οφειλών του Δημοσίου με χρέη φορολογουμένων όταν όμως αυτά είναι σε δικαστική αναστολή ή έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή τους σε δόσεις.

Η πρότυπη δίκη αποφάσίστηκε μετά απο αίτημα εταιρίας σεκιούριτι στη Θεσσαλονίκη η προσφυγή της οποίας εκκρεμεί στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικέιο Θεσσαλονίκης. Οι αιτούντες υποστηρίζουν πώς ο συμψηφισμός αυτός είναι σε βάρος των φορολογουμένων κυρίως γιατί είναι μονομερής απόφαση, αλλά και γιατί ουσιαστικά δεν επιτρέπει στον ιδιώτη αν εισπράξει τα οφειλόμενα απο το κράτος, ενώ αντίθετα εκείνος είναι συνεπής στις υποχρεώσεις του αφού έχει ρυθμίσει τις οφειλές του.

ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥΣ

Η εταιρεία ζήτησε από την Δ' Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης την εξόφληση των χρηματικών ενταλμάτων που έχουν εκδοθεί στο όνομά της για αμοιβές από το Δημόσιο που προέρχονταν απο υπηρεσίες φύλαξης της οποίας παρείχε.Όμως, η εφορία αρνήθηκε να εξοφλήσει τα χρηματικά εντάλματα, καθώς είχε αποφασιστεί ο συμψηφισμός των ποσών που αναγράφονται στα εντάλματα με τα χρέη της εταιρείας: 1) που τελούν σε δικαστική αναστολή ύψους 38.538 ευρώ και 2) που βεβαιώθηκαν μετά από περαίωση και έχει ρυθμιστεί η πληρωμή τους σε 24 μηνιαίες δόσεις οι οποίες δεν είναι ληξιπρόθεσμες (το χρέος αυτό ανέρχεται στα 1.396.441 ευρώ).

Στην αίτηση αναφέρεται πώς είναι αντισυνταγματικό και παράνομο. Αντίκειται στις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας και της χρηστής διοίκησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.