Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Reuters: 3 σενάρια για την Ελλάδα (το ένα χειρότερο από το άλλο)

Τρία σενάρια για το τι προβλέπει να γίνεται στη χώρα μας μεταδίδει το πρακτορείο Reuters...
 
Χαρακτηρίζοντας το ως το πιθανότερο σενάριο, το ειδησεογραφικό πρακτορείο καταγράφει ότι ο Παπανδρέου θα πάρει σήμερα την ψήφο εμπιστοσύνης και στη συνέχεια θα παραιτηθεί για να γίνουν οι διαβουλεύσεις με τη ΝΔ για σχηματισμό εθνικής κυβέρνησης. Επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης τεχνοκρατών (όπως επισημαίνει) θα τοποθετηθεί ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουκάς Παπαδήμος αλλά η συμφωνία θα σπάσει καθώς ΝΔ και ΠΑΣΟΚ δε θα συμφωνήσουν στη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης αυτής. Αυτό θα οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές και θα δημιουργήσει χάος στη χώρα στο ενδιάμεσο διάστημα.

Το δεύτερο σενάριο του Reuters αναφέρεται στο ενδεχόμενο αλλεπάλληλων εκλογών με την κυβέρνηση να μην λαμβάνει ψήφο εμπιστοσύνης σήμερα. Σημειώνοντας ότι οι εκλογές θα χρειαστούν ένα μήνα αλλά και ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις δε διαφαίνεται να παίρνει απόλυτη πλειοψηφία η ΝΔ παρά το προβάδισμα, το ειδησεογραφικό πρακτορείο τονίζει ότι το πρώτο κόμμα είτε θα αναζητήσει πιθανούς συμμάχους είτε θα προκηρυχθούν νέες εκλογές. «Είναι αμφίβολο όμως αν οι ξένοι πιστωτές θα εγκρίνουν υπό αυτές τις συνθήκες την εκταμίευση της επόμενης δόσης» προσθέτει θέτοντας το ενδεχόμενο στάσης πληρωμών αφού τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους εξαντλούνται στις 15 Δεκεμβρίου.

Στο τρίτο και τελευταίο σενάριο, το Reuters κάνει λόγο για καταψήφιση της κυβέρνησης σήμερα αλλά για άγνωστη συνέχεια. Όπως αναφέρει, υπό την απειλή της μη εκταμίευσης της 6ης δόσης τα πολιτικά κόμματα θα επιχειρήσουν να σχηματίσουν μεταβατική κυβέρνηση για να οδηγήσει τη χώρα μέχρι αν εξασφαλιστεί η διεθνής βοήθεια. Εξηγώντας όμως ότι η διαδικασία αυτή είναι πρωτόγνωρη για την πολιτική ζωή της Ελλάδας, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χώρα θα μείνει μετέωρη για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.