Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2011

Χρέη 20 εκατ. «βαραίνουν» τον Βωβό

Ψάχνει στηρίγματα για την ενίσχυση των ταμείων του σε τράπεζες και επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό.Μπορεί ο Μπάμπης Βωβός να βλέπει φως στο τούνελ στο θέμα του Βοτανικού, μετά και την προώθηση για έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας της ειδικής μελέτης... του προγράμματος της διπλής ανάπλασης που θα επιτρέψει να ξεκινήσουν και πάλι οι εργασίες για την ολοκλήρωση του εμπορικού κέντρου, όμως «βάρος» για τον όμιλό του εξακολουθούν να αποτελούν οικονομικές υποχρεώσεις ύψους 20,046 εκατ. ευρώ.

Αν και δεν επηρεάζεται άμεσα η περιουσιακή και οικονομική διάρθρωση της εταιρίας, ωστόσο πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς προμηθευτές, ασφαλιστικά ταμεία, προσωπικό και εφορία, από τις οποίες θέλει να «απελευθερωθεί» άμεσα. Γι' αυτόν τον λόγο και ο επιχειρηματίας μαζί με τους στενούς του συνεργάτες ψάχνουν στηρίγματα προκειμένου να ενισχύσουν περαιτέρω τα ταμεία τους με «ζεστό χρήμα» και να μπορέσουν να ανταποκριθούν άμεσα στην αποπληρωμή αυτών των χρεών.

Πιο συγκεκριμένα, η «ΜΒΔΤ» οφείλει 4,8 εκατ. ευρώ σε προμηθευτές, 6,515 εκ. προς τους υπαλλήλους του, 7,2 εκατ. στο ΙΚΑ, 342.963 στο ΤΣΜΕΔΕ και 1,133 εκατ. ευρώ προς την εφορία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της χρήσης που έληξε τον Σεπτέμβριο. Το συνολικό ποσό των 20 εκατ. αντιστοιχεί στο 62,57% των ίδιων κεφαλαίων της εταιρίας, γεγονός που προκάλεσε και την παρέμβαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ωστόσο ο Μπάμπης Βωβός έχει ήδη προβεί σε κάποιες ενέργειες για να μπορέσει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και αναχρηματοδότηση της εταιρίας. Οι σύμβουλοί του έχουν κάνει ήδη επαφές με τις τέσσερις πιστώτριες τράπεζες (Alpha, Πειραιώς, Εμπορική και Εθνική), οι οποίες ανέλαβαν και την βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση ρυθμισμένων οφειλών προς το ελληνικό Δημόσιο, ασφαλιστικούς οργανισμούς και μέρος των τρεχουσών υποχρεώσεων προς το προσωπικό, δίνοντας μια σημαντική «ανάσα» στον επιχειρηματία.

Επίσης, ο πρόεδρος του ομίλου πρότεινε και αποφασίστηκε σε πρόσφατη γενική συνέλευση να προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου προκειμένου να εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία. Μάλιστα, στα χέρια του έχει, σύμφωνα με πληροφορίες, μια λίστα με προτάσεις ενδιαφερόμενων επενδυτών, που λόγω της χαμηλής αποτίμησης θέλουν να τοποθετηθούν στον όμιλο, αγοράζοντας μετοχές. Πρόκειται κυρίως για μεγάλα funds από Ευρώπη και Αμερική, που θεωρούν πως η κρίση γεννά ευκαιρίες επί ελληνικού εδάφους.

Αναζητά επενδυτές
Στο μεταξύ, μπορεί ο επιχειρηματίας να ψάχνει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό για να ενισχύσει την εταιρία, αλλά ο γιος του και διευθύνων σύμβουλος Άρης Βωβός αναζητά και επενδυτές με σκοπό την χρηματοδότηση του project του Βοτανικού, όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές.

Ο Μπάμπης Βωβός θεωρεί πως είναι θέμα χρόνου πλέον να... ανάψει το πράσινο φως για την διπλή ανάπλαση και πιστεύει πως εκτός απροόπτου, οι εργασίες για το εμπορικό κέντρο ενδέχεται να ξεκινήσουν τους πρώτους τέσσερις μήνες του νέου έτους.

Γι' αυτόν τον λόγο θέλει να είναι καθ' όλα έτοιμος και ως προς την χρηματοδότησή του. Οι πληροφορίες θέλουν τον επιχειρηματία να μην έχει χάσει... επαφή με τους ενδιαφερόμενους «μνηστήρες» εκείνους που πριν από λίγο καιρό είχαν μιλήσει για το έργο.

Αν και προς στιγμήν φάνηκε ότι λόγω των καθυστερήσεων για την έγκριση της μελέτης, να αποσύρουν το ενδιαφέρον τους, τα δεδομένα άλλαξαν μετά τις πρόσφατες εξελίξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.