Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Στο 78% του ΑΕΠ βλέπει φέτος το χρέος της Ισπανίας ο υπ.Οικονομικών


Στο 78% του ΑΕΠ βλέπει φέτος το χρέος της Ισπανίας ο υπ.ΟικονομικώνTο ισπανικό χρέος θα ανέλθει στο 78% του ΑΕΠ φέτος από το 68% πέρυσι, σύμφωνα με συνέντευξη του Ισπανού υπουργού Οικονομικών στη Wall Street Journal, Luis de Guindos....

Το ισπανικό χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ είναι χαμηλότερο από άλλες χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν προβλήματα με την κρίση χρέους στην Ευρώπη, αλλά είναι ήδη υψηλότερο του 60% που είναι και το όριο της ΕΕ.

Μάλιστα, εκτιμάται ότι το ποσοστό θα συνεχίσει να αυξάνεται, κυρίως εξαιτίας της ανικανότητας της χώρας να αναπτυχθεί ενώ παράλληλα κόβει τις δαπάνες.

Ο De Guindos δήλωσε πως η Μαδρίτη πρέπει άμεσα να βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ των μεγάλων δαπανών στις δαπάνες και την αυστηρή εφαρμογή προγραμμάτων λιτότητας.

«Εάν δεν κάνεις αρκετές προσαρμογές, οι αγορές θα σε τιμωρήσουν. Αλλά και εάν προχωρήσεις πολύ με αυτές, μπορεί να σε τιμωρήσουν και πάλι», δήλωσε στην εφημερίδα.

«Δεν υπάρχει περιθώριο για λάθος. Σε ό,τι αφορά στον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει μια αδιέξοδη κατάσταση», τόνισε ο ίδιος.

Αρκετοί οικονομολόγοι θεωρούν ότι η Ισπανία θα δυσκολευτεί να χρηματοδοτήσει τις τράπεζές της χωρίς εξωτερική βοήθεια, ειδικά εάν το κόστος δανεισμού παραμείνει σε μη βιώσιμα υψηλά επίπεδα.

Ο De Guindos απέρριψε την πιθανότητα, τονίζοντας πως είναι παράλογη. Δήλωσε ακόμη πως η διαδικασία αναδιάρθρωσης των τραπεζών βρίσκεται σε εξέλιξη, και ότι η έκδοση τίτλων από τις τράπεζες της χώρας αποτελεί ένδειξη ότι η εμπιστοσύνη στον κλάδο βελτιώνεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.