Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2012

Αγωνία, αλλά και καθησυχασμός για τη δόση [ΒΙΝΤΕΟ]


"Η Ελλάδα έκανε το καθήκον της. Τώρα πρέπει και οι δανειστές να κάνουν το δικό τους". Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα προς Ευρωζώνη και ΔΝΤ. Διαβάστε στο planet-greece όλες τις δραματικές εξελίξεις....



Παρατείνεται η αγωνία για τον χρόνο καταβολής της επόμενης δανειακής δόσης στη χώρα μας, η οποία έχει «σκαλώσει», στην αντιπαράθεση των διεθνών πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αναμένοντας την έκθεση της τρόικας.



Όλα δείχνουν ότι στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας δεν θα ληφθεί απόφαση για να εκταμιευθούν τα χρήματα, με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να είναι σε οριακή κατάσταση, σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο. Το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει στο Eurogroup μόνο μία πολιτική δήλωση.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, πάντως, εμφανίζονται καθησυχαστικοί για την έγκαιρη καταβολή της δόσης, παρά τις καθυστερήσεις. Ο Γιάννης Στουρνάρας μετά τη συνάντηση που είχε με τον Αντώνη Σαμαρά την Παρασκευή, έσπευσε να διευκρινίσει πως δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και πως η δόση θα εκταμιευθεί.

Δεν θα έχουμε πρόβλημα με την καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, είπε επίσης ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, Γιώργος Ζανιάς, ερωτηθείς σχετικά, στο συνέδριο του Economist στην Αθήνα.

Το κλίμα, πάντως, κατά τη διάρκεια της ημέρας, βάρυνε απο συγκεχυμένα αρνητικά μηνύματα που αποδίδονταν στον επικεφαλής του Euro Working Group, Τόμας Βάιζερ, ο οποίος φερόταν να είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να δοθεί τμηματικά η δόση. Ωστόσο, στη συνέχεια υπήρξαν διαβεβαιώσεις και από τις Βρυξέλλες πως ο κ. Βάιζερ ουδέποτε ανέφερε κάτι τέτοιο.

Μέσα σε αυτό το φόντο ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε συνεχείς τηλεφωνικές επαφές με ομολόγους του. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να ζητήσει να υπάρξει τη Δευτέρα στο Eurogroup σαφής πολιτική στήριξη και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα εκταμίευσης της δόσης.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός την προσεχή Τρίτη θα έχει επίσης επαφές στις Βρυξέλλες με στόχο να διεκδικήσει ακόμη μεγαλύτερα κονδύλια που θα συμβάλλουν στην αύξηση της ρευστότητας.

«Η κυβέρνηση Σαμαρά κάνει περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη», δηλώνει στο μεταξύ ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) Φόλκερ Κάουντερ, ζητεί ωστόσο να διατηρηθεί η πίεση προς την Ελλάδα, ενώ απορρίπτει το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.