Πέμπτη 19 Δεκεμβρίου 2013

Στραβομάρα στη χυδαιότητα [ΑΡΘΡΟ]


Ήρθε η τιμωρία στον Ολυμπιακό για να μας κάνει να στρέψουμε το βλέμμα στα πανό. Γιατί στις εποχές που ζούμε, η άγνοια είναι εξίσου επικίνδυνη με την αδιαφορία. Το "και που να ξέρω ποια νεκροκεφαλή έχει ρίζες στους SS" δεν είναι ίδιο με το "δεν ήξερα τι είναι ο χαιρετισμός και τι γιορτάζουμε την 28η Οκτωβρίου" του Κατίδη. Σχόλιο Θέμης Καίσαρης. Σχόλιο Κ. Κεφαλογιάννη: Τ' αρχινισμένο σύνθημα....



Το βλέμμα στα πανό το είχαμε στρέψει (κόσμος και Τύπος) και πριν από 2 χρόνια. Την εποχή της "αγανάκτησης", τον Οκτώβριο του 2011, είχαν αναρτηθεί αρκετά πανό κατά των πολιτικών σε διάφορα πέταλα στη χώρα. Κάποια απ' αυτά είχαν κατέβει με υποδείξεις των διαιτητών και το σινάφι μας δεν είχε χάσει την ευκαιρία να λαϊκίσει, να σταθεί δίπλα "στα παιδιά", να μιλήσει για υποκρισία των διαιτητών, για το δίκιο του κόσμου κι άλλα τέτοια ωραία που πάντα πουλάνε.

Κι αφού φαίνεται πως, είτε με τη μία αφορμή είτε με την άλλη, στρέφουμε το βλέμμα στα πανό μια φορά τα 2 χρόνια, ευκαιρία να επαναλάβω τα ίδια που είχα σημειώσει και το 2011. Με εκνευρίζει πολύ πως εμείς οι απ' έξω (κόσμος και Τύπος) έχουμε στραβωμάρα σ' όλα τα υπόλοιπα παιχνίδια και ξαφνικά βρίσκουμε το φως μας όταν και εφόσον προκύψει κάτι, είτε μια τιμωρία είτε πανό που μιλάνε για τους πολιτικούς είτε κάτι που πουλάει.

Τα άλλα πανό

Γιατί δεν υπάρχουν μόνο αυτά κατά των πολιτικών, ούτε μόνο αυτά που χρειάζονται αποκρυπτογράφηση συμβόλων για να ξέρεις αν είναι ρατσιστικά ή όχι. Υπάρχουν κι αυτά που είναι γραμμένα σε απλά ελληνικά, ορατά σε όλους. Αυτά που λένε "Σκουντή ψόφα" ή "Διαμαντίδη να σαπίσουν τα κόκκαλά σου". Τα "Ντέμη οπαδέ του χαφιεδισμού", τα "παίξτε μπάλα με των γαύρων τα κεφάλια". Αυτά που αναλύουν ραντεβού χουλιγκάνων και μας εξηγούν ποιοι πήγαν με μαχαίρια ή όχι και ποιοι άφησαν τα μηχανάκια τους, αυτά που μιλάνε για στόλους, λαγούς, μανάδες, κτλ.

Κι αυτά δεν είναι η εξαίρεση. Είναι εμφανώς ο κανόνας, είναι αυτά που "κοσμούν" συνέχεια γήπεδα ποδοσφαίρου και κλειστά γυμναστήρια. Σε δεκάδες εγχώριους αγώνες, σχεδόν σε όλες τις έδρες, σε σχεδόν όλα τα σπορ που έχουν την "τύχη" να έχουν ομάδες οι σύλλογοι που έχουν "οργανωμένους", εδώ και αρκετές σεζόν. Είναι εκεί για να τα δουν όλοι όσοι είναι παρόντες στον αγώνα, αλλά και (κυρίως) όσοι τον βλέπουν στην τηλεόραση. Η θέση τους, άλλωστε, επιλέγεται με αυτό το κριτήριο, να φαίνονται καλά στην tv.

Αδιαφορία

Και τι γίνεται για όλα αυτά; Απολύτως τίποτα, από κανέναν. Διαιτητές και παρατηρητές σφυρίζουν αδιάφορα: που να μπλέκεις τώρα, να τσεκάρεις τι είναι γραμμένο και να ζητάς να κατέβει. Οι ομάδες δεν τρίζουν τα δόντια στους οργανωμένους για πολύ χειρότερα, σιγά μην τους ενοχλούσαν τα πανό: άσε τα παιδιά να κρεμάνε ό,τι θέλουν. Η αστυνομία σιγά μην κάτσει να σκεφτεί το απλούστατο: "Κάτσε ρε συ, αυτοί γράφουν για ραντεβού για επεισόδια, γιατί δεν κοιτάμε ποιοι τα έχουν κρεμάσει, να τους βρούμε, να τους κάνουμε έστω μερικές ερωτήσεις για το ποιοι είναι και τι εννοούν".

Απ' τον αθλητικό Τύπο, ας μην έχουμε και πολλές απαιτήσεις, αν θέλουμε να είμαστε σοβαροί. Άμα τύχει να μας αφορά (όπως κάποτε με τον Σκουντή), κάτι μπορεί να γίνει, αλλιώς "ο κόσμος είναι πάντα υπέροχος". Πρόσφατα στο "Βικελίδης" υπήρχε ένα τεράστιο υβριστικό πανό για τον Ηλιάδη. Αντιπαθής είναι, ο κόσμος δεν τον θέλει, γιατί να κάνουμε θέμα; Όχι μόνο δεν είπε κανείς κάτι αρνητικό, αλλά πολλά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά) δημοσίευσαν και φωτογραφία με το πανό και έβαλαν τα περιεχόμενό του σε τίτλους. Μην τυχόν το χάσει κάποιος που δεν είδε το Άρης - Ολυμπιακός.

Τιμωρία

Για να επιστρέψουμε από εκεί που ξεκινήσαμε, η τιμωρία της UEFA προφανώς σόκαρε τον Ολυμπιακό, που τη χαρακτήρισε τραβηγμένη και δήλωσε πως το πανό κατέβηκε σε 5 λεπτά μετά από την ενημέρωσή απ' τον παρατηρητή. Η ποινή μπορεί να πέσει με έφεση, μπορεί και όχι. Το σίγουρο είναι πως εφεξής, η ομάδα από μόνη της θα προσέχει για να έχει. Για μεμονωμένη ρατσιστική συμπεριφορά οπαδών είχε τιμωρηθεί και για τον αγώνα με την Μπορντό: τα στόματα αυτών που θέλουν να κάνουν τους πιθήκους είναι δύσκολο να τα κλείσεις, αλλά έναν έλεγχο στα πανό μπορείς να τον κάνεις, τώρα που κάηκες στο χυλό. Η προσοχή από εδώ και πέρα θα είναι σίγουρα μεγαλύτερη.

Όμως, είναι επίσης σίγουρο, πως τα χυδαία, εμετικά πανό κι αυτά που προάγουν πράξεις βίας με την πλήρη περιγραφή τους, θα συνεχίσουν να κοσμούν τα ελληνικά γήπεδα, ανοιχτά και κλειστά, στις εγχώριες αναμετρήσεις. Τα καλόπαιδα στα πέταλα, ρατσιστές ή όχι, θα συνεχίσουν να γράφουν ό,τι γουστάρουν, όπως το γουστάρουν και να το κρατάνε σε κοινή θέα για όσο γουστάρουν.

Οι ομάδες είναι σαφές πως δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να αλλάξουν αυτήν την κατάσταση. Διαιτητές και παρατηρητές δεν θέλουν να μπλέξουν. Μόνος τρόπος, ο κλασικός: αν νέοι κανονισμοί προβλέπουν τιμωρίες, τότε ή τα πανό θα κατεβαίνουν πριν αρχίσει το ματς ή (τουλάχιστον) οι ομάδες θα πληρώνουν τις εμπνεύσεις των "καλόπαιδων". Και τότε, ίσως, θα προσέχουν λίγο περισσότερο τι γράφει ο υπέροχα χυδαίος κόσμος τους.

*από το contra.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.