Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Ο Ιβάν Σαββίδης και η «Λέγκα του Βορρά» [άρθρο]


Αν κάποιο πρώην μέλος της γερμανικής Bundestag, του αμερικανικού Κογκρέσου, της γαλλικής Βουλής κ.λπ. είχε πάρει κανάλι στο διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες στην Ελλάδα, θα είχε γίνει «σεισμός» – όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας δια της υπερβολής....



 Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός θα είχε μια σημαντικά θέση στα σχετικά ρεπορτάζ. Με τον κ. Ιβάν Σαββίδη, ωστόσο, εκλεγμένο μέλος της ρωσικής Δούμας για δύο συναπτές θητείες (2003-2007 και 2007-2011), όχι μόνο δεν έγινε κάποιου είδους «σεισμός», αλλά στα πολυάριθμα ρεπορτάζ των τελευταίων μηνών κανένα ΜΜΕ δεν θεώρησε σημαντικό να αναφέρει καν αυτή του την πρώην ιδιότητα.

Ασφαλώς δεν πρόκειται μόνο γι’ αυτή του την ιδιότητα. Ο Ιβάν Σαββίδης δεν υπήρξε μόνο βουλευτής της ρωσικής Βουλής, αλλά και εκ των στενών συνεργατών του προέδρου Πούτιν. Το πολιτικό του βιογραφικό είναι αρκετά πλούσιο: Η καθαυτό πολιτική του δραστηριότητα άρχισε το 1998. Μέχρι το 2003 ήταν βουλευτής της Νομοθετικής Βουλής της Περιφέρειας του Ροστόφ. Το 2003 εκλέχτηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα. Από τον Απρίλιο του 2004 διετέλεσε Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Προϋπολογισμού και Φόρων της Ρωσίας. Το 2007 επανεκλέχθηκε βουλευτής στη Ρωσική Δούμα, όπου υπηρέτησε ως μέλος της Επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων, στην οποία ήταν συντονιστής των σχέσεων με το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ενώ ήταν και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ρωσολευκορωσικής Ένωσης, και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Δεν πρόκειται λοιπόν απλώς για βουλευτή της ρωσικής Δούμας, αλλά για ανώτερο στέλεχος του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού της Ρωσίας.

Αλλαγή σελίδας

Η αλλαγή σελίδας στην προσωπική του πορεία, με έτος καμπής το 2012 και με θεμελιώδη επιλογή την κάθοδό του στην Ελλάδα και την ανάμιξη στα ελληνικά πράγματα, περιγράφεται στην προσωπική του ιστοσελίδα ως εξής:

«Από το 2012, ο Ιβάν Σαββίδης είναι Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του πολυτομεακού ομίλου επιχειρήσεων ‘‘Agrocom’’, που ιδρύθηκε από τον ίδιο το 2004.
Έχει αναπτύξει έντονη κοινωνική δραστηριότητα, είναι Προέδρος της Εθνο-Πολιτιστικής Ομοσπονδίας των Ελλήνων της Ρωσίας και Συντονιστής της ΣΑΕ Περιφέρειας χωρών πρώην ΕΣΣΔ.
Από το 2012 είναι μέλος του Συμβουλίου Διεθνοτικών Σχέσεων του Προέδρου της Ρωσίας.
Το 2013 για τον ιδιαίτερο ρόλο στην ανάπτυξη των ρωσο-ελληνικών σχέσεων και την προσφορά στον ελληνικό λαό, στην Ελληνική Δημοκρατία, στην Παγκόσμια Ορθοδοξία, καθώς και για την ενεργό κοινωνική και φιλανθρωπική δράση στον κ. Ιβάν Σαββίδη απονεμήθηκε ο τίτλος του επίτιμου Έλληνα πολίτη.
Ο Ιβάν Σαββίδης είναι ο ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος, το οποίο υλοποιεί προγράμματα που αποσκοπούν στην πνευματική αναγέννηση και αποκατάσταση των ορθόδοξων κειμηλίων, δημιουργική ανάπτυξη της νεολαίας, προώθηση υγιεινού τρόπου ζωής, καθώς και πολιτιστικά, εκπαιδευτικά, επιστημονικά και ερευνητικά έργα. Ο συνολικός όγκος των φιλανθρωπικών προσφορών είναι πάνω από 2,5 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Για τα επιτεύγματα στις δημόσιες, κοινωνικές και οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και για τη συμβολή του στην κοινωνικο-οικονομική ανάπτυξη της Ρωσίας, ο Ιβάν Σαββίδης έχει τιμηθεί με πολλά κρατικά βραβεία όπως το παράσημο «Για την προσφορά προς την Πατρίδα» ΙΙ βαθμού, Παράσημο Τιμής της Ρωσίας, παράσημο «Για τη μεγάλη προσφορά προς τη Πατρίδα» IV βαθμού, μετάλλιο «Για την προσφορά» στο έργο της αναγέννησης των Κοζάκων του Ντον, παράσημα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, έπαινοι από τον Πρόεδρο της Ρωσίας, τον Περιφερειάρχη της περιφέρειας του Ροστόφ και το δήμαρχο του Ροστόφ στον Ντον».

Βεβαίως, η κάθοδός του στην Ελλάδα βασίστηκε στην απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της ΠΑΕ ΠΑΟΚ: έτσι χτίστηκε καταρχήν η δημοφιλία και δημόσια εικόνα του. Στα 4 αυτά χρόνια που «έβγαλε μπροστά» την επιχειρηματική διάσταση, έκανε πολλά για να διαμορφώσει ένα συνολικότερο προφίλ: δούλεψε συστηματικά με δωρεές και αγαθοεργίες, με το ζήτημα των Ποντίων (ο ίδιος είναι ελληνο-ποντιακής καταγωγής), κυρίως όμως με την Εκκλησία.

Με αστραπιαία ταχύτητα, το 2013, επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά, πολιτογραφείται Έλληνας πολίτης, βάσει των προβλέψεων του άρθρου 13 του ν. 3284/2004 περί «τιμητικής πολιτογράφησης». Στο σχετικό ΦΕΚ όπου δημοσιεύεται η απόφαση, γράφεται:

«Ο ομογενής αλλοδαπός Ιβάν Σαββίδη, προσέφερε εξαιρετικές υπηρεσίες στην Ελλάδα, καθώς προώθησε τη διατήρηση της ελληνικής συνείδησης και του ελληνικού ιδεώδους στον χώρο των ομογενών μας στη Ρωσία και τις χώρες της Πρώην Σοβιετικής Ένωσης, συνέβαλε στην ενδυνάμωση της απανταχού ορθοδοξίας και επέδειξε πλούσιο φιλανθρωπικό και πολιτιστικό έργο και ενεργό συμμετοχή και συνδρομή στη ζωή της σύγχρονης Ελλάδας, συντρέχει η προϋπόθεση εφαρμογής».

Από την (ρωσική) πολιτική, στην επιχειρηματικότητα και ξανά στην (ελληνική) πολιτική;

Σε πολύ σύντομο χρόνο από την κάθοδό του στην Ελλάδα και ύστερα από συστηματική προεργασία, ο Ιβάν Σαββίδης κάνει τώρα το «μεγάλο άλμα»: αποκτά ένα από τα 4 κανάλια γενικού περιεχομένου και πανελλαδικής εμβέλειας. Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις υπερθεματιστές (στριφνή λέξη προορισμένη να δημιουργεί δέος…), ο τρόπος που χειρίστηκε και χειρίζεται τα ζητήματα του διαγωνισμού, ήταν μελετημένος, ώστε να ενισχύει το συνολικότερο προφίλ που συστηματικά οικοδομεί. Δήλωσε ευχαριστημένος από το υψηλό τίμημα, υπαινίχθηκε ευθέως ότι συνειδητά επιδίωξε το τίμημα να πάει ψηλά, ζήτησε από το Δημόσιο να αξιοποιήσει τα περίπου 250 για να κάνει κοινωνική πολιτική (κάνοντας συγκεκριμένη αναφορά στους ομογενείς από τον Πόντο), δήλωσε διαθέσιμος να αγοράσει κάποιο έτοιμο κανάλι για να σωθούν οι θέσεις εργασίας κάνοντας αναφορά στον Alpha και το Star (λεπτομέρεια: με τον ιδιοκτήτη του Alpha κ. Κοντομηνά έχει «σκοτωθεί», αφού ο κ. Κοντομηνάς τον μήνυσε κατηγορώντας τον ότι συμπεριφέρθηκε στο διαγωνισμό σαν «λαγός»).

Είναι φανερό ότι το τετράχρονο περίπου επιχειρηματικό «διάλειμμα» των χρόνων 2012-2016 δεν ήταν μια οριστική στροφή στο επιχειρείν, αλλά ο αναγκαίος μεταβατικός σταθμός για επιστροφή στην πολιτική, με ενδιάμεσο βήμα την εμπλοκή στα δημόσια πράγματα της χώρας. Αν δεν υπάρξουν γενικότερες περιπλοκές στην υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, το κανάλι του κ. Σαββίδη θα είναι το «μεγάφωνο» που μέσα σε λίγους μήνες θα χτίσει και θα εδραιώσει το προφίλ του.

Βεβαίως, η ανάμιξη στην πολιτική (όχι από την πρώτη γραμμή, αλλά από τη δεύτερη) θέλει ισχυρές «πλάτες» και ισχυρά ερείσματα. Και φαίνεται ότι ο κ. Σαββίδης δεν υποτιμά τίποτε από τα δύο, ούτε και τα στερείται. Οι σχέσεις του με τον πρόεδρο Πούτιν θεωρούνται στενές και δεδομένες. Στα διπλωματικά διαβήματά του σε σχέση με την Ελλάδα, ο Βλάντιμιρ Πούτιν έχει σε υψηλή προτεραιότητα την ορθοδοξία (στην τελευταία του επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα, στο βασικό «μενού» ήταν η επίσκεψή του στο Άγιο Όρος) – όπως ακριβώς και ο κ. Σαββίδης. Πέρα από τις καλές και στενές του σχέσεις με τον κ. Πούτιν, δεν είμαστε ασφαλώς σε θέση να γνωρίζουμε αν η κάθοδός του στην Ελλάδα και η ανάμιξή του στα δημόσια πράγματα συνιστά υλοποίηση κοινού πολιτικού σχεδίου – παρόλο που πολλά δημοσιεύματα υπαινίσσονται ότι έτσι ακριβώς έχουν τα πράγματα.

Όσον αφορά τώρα τα ερείσματα που διαθέτει στην Ελλάδα, οι πληροφορίες λένε πως είχε και εξακολουθεί να έχει καλές σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά (επί πρωθυπουργίας του πολιτογραφήθηκε Έλληνας), με τον κ. Τζιτζικώστα, με στελέχη των ΑΝΕΛ αλλά και τον κ. Πάνο Καμμένο. Τα πραγματικά ισχυρά ερείσματά του ωστόσο είναι… ο ΠΑΟΚ και η Εκκλησία – και βέβαια το κανάλι που, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, οσονούπω θα λειτουργήσει.

Η ανάμιξη στα πολιτικά πράγματα, ασφαλώς απαιτεί και ανάλογο προφίλ, «συμβατό» με τις όποιες πολιτικές επιδιώξεις. Μια ματιά στον προσωπικό του ιστότοπο αποκαλύπτει ότι και εδώ υπάρχει ισχυρός κοινός παρονομαστής με τον κ. Πούτιν: ο «εθνοφιλελευθερισμός». Ένα κράμα αγοράς και επιχειρείν με ισχυρό κράτος και εθνική πολιτική κόντρα στις «ομοιογενοποιητικές» τάσεις της «παγκοσμιοποίησης». Ο κ. Σαββίδης δεν έχει ξεδιπλώσει πλήρως ένα τέτοιο προφίλ, αλλά το έχει προετοιμάσει σε μεγάλο βαθμό.

Με βάση όλα αυτά, κάποιοι το πάνε πολύ μακριά, προβλέποντας την σε σύντομο χρόνο ίδρυση φιλορωσικού κόμματος στην ελληνική πολιτική σκηνή (κάποιοι μάλιστα το βάφτισαν ήδη… «Λέγκα του Βορρά»), με μέντορα και χρηματοδότη τον κ. Σαββίδη, θεωρώντας ότι ύστερα από το βορειοελλαδίτικο «προγεφύρωμα», θα κάνει τώρα το μεγάλο άλμα προς αυτό το στόχο. Με βάση τα υπάρχοντα στοιχεία, είναι «συνειρμικά πιθανόν» – τουλάχιστον δεν μπορεί να αποκλειστεί. Ο χρόνος θα δείξει…

*το διαβάσαμε στο rizopoulospost.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.