Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016

Στην Ουάσινγκτον για τη Σύνοδο του ΔΝΤ Τσακαλώτος - Χουλιαράκης


Με μικρές προσδοκίες για το χρέος και στη σκιά των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, μεταβαίνουν στην Ουάσινγκτον ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης....



Οι δυο τους αναμένεται να έχουν, μέχρι το Σάββατο, μαραθώνιες συζητήσεις με αξιωματούχους του Ταμείου αλλά και άλλους συμμετέχοντες του Συνεδρίου του ΔΝΤ, με ατζέντα την πορεία του ελληνικού προγράμματος, τον ρόλο του Ταμείου σε αυτό και φυσικά την ελάφρυνση του χρέους. Συγκεκριμένα σχεδιάζονται συναντήσεις με τη γενική διευθύντρια του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, τους υπουργούς Οικονομικών ΗΠΑ και Γερμανίας, Τζακ Λιου και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντίστοιχα, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ και τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί. Στο πλαίσιο της παρουσίας του στην αμερικανική πρωτεύουσα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον οικονομικό σύμβουλο του Μπαράκ Ομπάμα, Γουάλι Αντεγιέμο.

Αναλυτικά το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

09:00 Συνάντηση με τον Jack Lew, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.
09:45 Συνάντηση με τον Pierre Moscovici, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων ΕΕ.
10:45 Συνάντηση με τον Wolfgang Schauble, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.
13:00 Γεύμα με τον Wally Adeyemo, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.
14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.
16:05 Συνάντηση με τον Pier Carlo Padoan, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

Σάββατο, 8 Οκτωβρίου 2015

12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).
13:45 Συνάντηση με τον Jeroen Dijsselbloem, πρόεδρο του Eurogroup.
14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.
15:30 Συνάντηση με την Christine Lagard, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.
17:00 Συνάντηση με τον Michel Sapin, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

Η ελληνική πλευρά, αν και δεν έχει ιδιαίτερα υψηλές προσδοκίες για την επίλυση του θέματος του χρέους, φαίνεται ευχαριστημένη από την πίεση του ΔΝΤ προς τους Ευρωπαίους, και κυρίως τη Γερμανία, και προς το παρόν σκοπεύει να επικεντρωθεί στην κατ' αρχήν συμφωνία για έναν οδικό χάρτη.

Άλλωστε, και για το Ταμείο, κύρια στόχευση της χθεσινής έκθεσης είναι να ασκηθεί πίεση στους Ευρωπαίους εταίρους, ώστε να προχωρήσουν το ταχύτερο σε μια ουσιαστική ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, καθώς, όπως αναφέρει τα νούμερα δεν βγαίνουν.

Στην έκθεση για τα δημοσιονομικά μεγέθη που παρουσιάστηκε χθες το Ταμείο εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,1% του ΑΕΠ φέτος, 0,7% του ΑΕΠ το 2017 (έναντι 1,75% μνημονικού στόχου) και 1,6% του ΑΕΠ από το 2018 και μετά (έναντι 3,5% του μνημονίου).

Το Ταμείο υπογραμμίζει ότι η επίτευξη των στόχων προϋποθέτει την «πλήρη εφαρμογή από την Ελλάδα του δημοσιονομικού πακέτου του προγράμματος του ESM», εμμένει στη θέση του ότι η λύση πρέπει να περιλαμβάνει και την απομείωση του χρέους, ενώ αναδεικνύει την ανάγκη ακόμη μεγαλυτέρων περικοπών στις συντάξεις, καθώς θεωρεί ότι οι σχετικές δαπάνες παραμένουν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα. Εκτιμά επίσης ότι η υπερφορολόγηση που εφαρμόζεται δεν θα αποδώσει μεγαλύτερα έσοδα στον κρατικό προϋπολογισμό.

Για το χρέος το Ταμείο προβλέπει ότι θα αυξάνεται έως και το 2018, φτάνοντας στο 184,7 % του ΑΕΠ για να αρχίσει να μειώνεται στη συνέχεια. Τέλος, τοποθετεί την Ελλάδα στην τελευταία θέση στον κόσμο σε ό,τι αφορά την αδυναμία της χώρας να ανταποκριθεί στις οικονομικές/χρηματοοικονομικές υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του, το ελληνικό επιτελείο απαντώντας στο πόρισμα της έκθεσης για τις μειωμένες προβλέψεις πρωτογενούς πλεονάσματος, τονίζει ότι είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» το 2017 κι ότι δεν υπάρχει θέμα περικοπών στις δαπάνες για μισθούς και συντάξεις.

Σύμφωνα με τους συγκεκριμένους παράγοντες, η ενεργοποίηση του «κόφτη» γίνεται μόνον όταν η οικονομία δεν πιάνει τον στόχο των πρωτογενών πλεονασμάτων, γεγονός που κρίνεται τον Μάιο κάθε χρόνου. Για εφέτος ο στόχος είναι 0,5% του ΑΕΠ, το 2017 είναι 1,75% του ΑΕΠ και το 2018 είναι 3,5% του ΑΕΠ. Τον Μάιο του 2017 θα εξεταστεί εάν καλύφθηκε ο στόχος του 2016 (0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές). Οπότε, ο «κόφτης» είναι αδύνατον να ενεργοποιηθεί το 2017 με βάση τα πρωτογενή του 2016, καθώς ήδη, με βάση τα σημερινά στοιχεία, τα πρωτογενή πλεονάσματα είναι τόσο ψηλά που δεν «προλαβαίνουν» να πέσουν κάτω από το 0,5% του ΑΕΠ. Το 2017 προβλέπεται πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, πρόσθεταν οι ίδιοι, και θα εξετασθεί η κάλυψη του στόχου τον Μάιο του 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.