Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2016

Αποκάλυψη ΑΝΤ1: ΙΔΟΥ τα μέτρα του επικαιροποιημένου μνημονίου [έγγραφα]


Η... αντιμνημονιακή Αχτσιόγλου, υπογράφει μετά μανίας τα νέα μέτρα που της ζητά η Τρόικα, όπως αποκάλυψε ο ΑΝΤ1 στο κεντρικό του δελτίο ειδήσεων. Το τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας. Τι προβλέπει για επιδόματα, φοροαπαλλαγές, πλεονάσματα και εργασιακά...



Πολύ μικρή - για να κλείσουν τόσο μεγάλα θέματα που παραμένουν ανοιχτά το πλαίσιο της β΄ αξιολόγησης - μοιάζει η διορία των λίγων 24ώρων ως το Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, στο οποίο πάντως, σύμφωνα και με αξιωματούχο της Ευρωζώνης δεν αναμένεται να υπάρξει συμφωνία.
Όπως προκύπτει από το τελευταίο προσχέδιο συμφωνίας του επικαιροποιημένου μνημονίου, επί του οποίου προσπαθούν να συγκλίνουν οι απόψεις Αθήνας και δανειστών, όλα τα «καυτά μέτωπα» παραμένουν ανοιχτά.
Το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του ΑΝΤ1 και ο οικονομικός συντάκτης Νίκος Ρογκάκος, αποκάλυψαν το πολυσέλιδο κείμενο, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου 2016, «πάνω» στις αναφορές του οποίου μαίνεται ο μαραθώνιος διαπραγματεύσεων σε Αθήνα, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Ουάσινγκτον (έδρα ΔΝΤ).
Από το περιεχόμενο του προκύπτει ο ορυμαγδός ασφυκτικών πιέσεων προς την Κυβέρνηση για υποχωρήσεις στις πολλές και επώδυνες απαιτήσεις των δανειστών, ώστε να κλείσει η β΄ αξιολόγηση και να δρομολογηθούν τα μέτρα για το χρέος και η συμμετοχή του ΔΝΤ στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα στήριξης.
εργασιακά - Αχτσιόγλου - έγγραφο - μνημόνιο
Βασικό άξονα των διαπραγματεύσεων αποτελούν οι κοινωνικές παροχές, με τους δανειστές να ζητούν, όπως προκύπτει και από την σελίδα 20 του επικαιροποιημένου μνημονίου, την συρρίκνωση τους, πιέζοντας, μεταξύ άλλων, για:
  • Επαναπροσδιορισμό, από μηδενική βάση, όλων των επιδομάτων (περιλαμβανομένων οικογενειακών-αναπηρικών)
  • Μείωση ή κατάργηση του φοιτητικού επιδόματος των 1.000 ευρώ
  • Περικοπή φοροαπαλλαγών κατά 155 εκ. ευρώ το 2018
  • «Τσεκούρι» κατά 50% στο επίδομα θέρμανσης για το 2017 (μείωση στα 53 εκ. ευρώ από 105 εκ. ευρώ φέτος)
εργασιακά - Αχτσιόγλου - έγγραφο - μνημόνιο - Σελίδα 20
Στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο που αποκαλύπτει ο ΑΝΤ1, προβλέπεται ακόμη (σελ. 4) η διατήρηση του στόχου για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% του ΑΕΠ ως και το 2020, αν και η ελληνική πλευρά διαφωνεί καθέτως, πιέζοντας για μείωση τους. Προβλέπεται ακόμη:
  • Επανεξέταση όλων των απαλλαγών επιχειρήσεων
  • Ευθυγράμμιση αντικειμενικών αξιών ακινήτων με τις εμπορικές ως τον Ιούνιο του 2017
Παράληλα, παραμένουν αυστηρές οι συστάσεις για πάταξη της φοροδιαφυγή, καθώς και η δέσμευση της Κυβέρνησης, να μην δοθεί έκτακτο βοήθημα - στους οικονομικά ασθενέστερους πολίτες – από το «μαξιλάρι» της υπεραπόδοσης εισπράξεων και περιστολής δαπανών, αν δεν διασφαλιστεί ότι η επίτευξη τους θα είναι μόνιμη.
εργασιακά - Αχτσιόγλου - έγγραφο - μνημόνιο - σελίδα 4

Μεγαλύτερο αγκάθι όλων τα εργασιακά

Ο φάκελος των εργασιακών εξακολουθεί να είναι «καυτός», αν και, όπως όλα δείχνουν η διαπραγμάτευση θα καταλήξει σε «υποχρεωτικό συμβιβασμό», καθώς αμφότεροι Κυβέρνηση και δανειστές προέβησαν σε αμοιβαίες υποχωρήσεις.
Πάντως, σύμφωνα με τους όρους του επικαιροποιημένου μνημονίου, με ημερομηνία 22 Νοεμβρίου, για τα εργασιακά (σελ. 26), προβλέπεται:
  • Αύξηση από 5% σε 10% του ανώτατου ορίου ομαδικών απολύσεων
  • Κατάργηση της έγκρισης τους από το Υπ. Εργασίας
  • Έλεγχος από ανεξάρτητο όργανο για την νομιμότητα (όχι την ουσία) των απολύσεων
  • Υπό όρους επαναφορά των Συλλογικών Διαπραγματεύσεων 
εργασιακά - Αχτσιόγλου - έγγραφο - μνημόνιο - Σελίδα 26
Το βασικότερο συμπέρασμα που προκύπτει απο τις 47 σελίδες του επικαιροποιημένου μνημονίου, που αποκάλυψε ο ΑΝΤ1, είναι το διαρκές "σβήσε-γράψε" σχεδόν σε κάθε σειρά του κειμένου, καθώς προχωρά η διαπραγμάτευση, με ενστάσεις πότε των δανειστών και πότε της ελληνικής πλευράς.

εργασιακά - Αχτσιόγλου - έγγραφο - μνημόνιο - Σελίδες 5 17 21 - σβήνουν γράφουν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.