Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Ο Ερντογάν αλλάζει το πολίτευμα στην Τουρκία


Κατάργηση του αξιώματος του πρωθυπουργού θα προβλέπει η συνταγματική αναθεώρηση που προωθεί στην Τουρκία το κυβερνών Κόμμα...


 Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), όπως δήλωσε ο υπουργός Δασών και Υδάτων, Βεϊσέλ Έρογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο Anadolu.
Η αναθεώρηση θα αναβαθμίζει καθοριστικά την προεδρία, η οποία θα αναλάβει εκτελεστικές αρμοδιότητες, με τον κ. Έρογλου να προαναγγέλλει περαιτέρω ενίσχυση του θεσμού με τη δημιουργία αντιπροεδρίας. Όπως είπε μάλιστα, μπορεί να υπάρχουν περισσότεροι από ένας αντιπρόεδροι, σε αντίθεση με το σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών που προβλέπει μόνο έναν.
Επιπλέον, η αναθεώρηση θα απαλλάσσει τον πρόεδρο της χώρας από την ανάγκη να απαρνείται την κομματική του ταυτότητα και να εκπροσωπεί όλες τις πολιτικές παρατάξεις, με τον κ. Έρογλου να αναφέρει χαρακτηριστικά ότι στο νέο πολίτευμα ο αρχηγός του κράτους θα πρέπει «απαραίτητα» να είναι μέλος κόμματος.
Την ίδια στιγμή όμως, οι υπουργοί που θα υπηρετούν υπό τον πρόεδρο θα μπορούν να είναι εξωκοινοβουλευτικοί, κάτι που ο κ. Έρογλου εξήγησε ως διαχωρισμό της εκτελεστικής εξουσίας από τη νομοθετική.
Η συνταγματική αναθεώρηση θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από τη Βουλή, όπου το AKP φαίνεται να έχει εξασφαλίσει την υποστήριξη των Εθνικιστών, που με τις 40 έδρες τους θα επιτρέψουν στην κυβέρνηση να ξεπεράσει το απαιτούμενο όριο των 330 ψήφων.
Εφόσον η κυβέρνηση κερδίσει τις 330 ψήφους η υπόθεση θα οδηγηθεί σε δημοψήφισμα.
Θεωρητικά υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του Συντάγματος χωρίς προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία, όμως αυτό απαιτεί υπερ-πλειοψηφία 367 εδρών στη Βουλή, κάτι που όμως απαιτεί τη συναίνεση τουλάχιστον ενός ακόμα αντιπολιτευόμενου κόμματος πέραν των Εθνικιστών – σενάριο που για την ώρα φαντάζει απίθανο.
Το πρακτορείο Reuters μετέδιδε χθες Τετάρτη ότι το προσχέδιο της συνταγματικής αναθεώρησης προβλέπει επίσης ότι ο κ. Ερντογάν θα μπορεί να παραμείνει στην προεδρία έως και το 2029, καθώς θα παραγραφτεί η τρέχουσα θητεία του στην προεδρεία. Με βάση το σημερινό σύστημα κάθε πρόεδρος έχει δικαίωμα να υπηρετήσει δύο πενταετίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.