Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Σεκιούριτι στα Πανεπιστήμια για την σύλληψη αναρχικών... επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ!


«Ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τις ακαδημαϊκές αρχές σε όλες τις περιστάσεις και με όλα τα νόμιμα μέσα»...



Το δηλώνουν οι πανεπιστημιακοί του ελληνικού πανεπιστημίου που εκτινάχθηκε εκατό θέσεις στη φετινή έκδοση 2016-17 του Times Higher Education –ανέβηκε στην κατηγορία θέσεων 301-350 από 351-400 πέρυσι– και είναι το πρώτο μεταξύ των ελληνικών ΑΕΙ. Ωστόσο, πόσες φορές δεν έχει γίνει ανάλογη δήλωση, ύστερα από βανδαλισμούς στους χώρους ΑΕΙ; Το ερώτημα είναι τι μέτρα θα ληφθούν στην πράξη. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», πρόσφατα στη διοικούσα επιτροπή της ομοσπονδίας πανεπιστημιακών ΠΟΣΔΕΠ κατετέθη πρόταση για λειτουργία πανεπιστημιακής φύλαξης, με μέλη άοπλους φύλακες οι οποίοι θα έχουν το δικαίωμα να συλλαμβάνουν άτομα που προκαλούν φθορές και οι οποίοι θα λογοδοτούν στην πρυτανική αρχή. Ειδικότερα, στο Πανεπιστήμιο Κρήτης υπάρχουν διαμαρτυρίες διότι δεν μπορούν να μετακινηθούν δωρεάν όλοι οι φοιτητές από και προς την πανεπιστημιούπολη στις Βούτες Ηρακλείου. Οπως εξήγησε χθες στην «Κ» ο πρύτανης του ιδρύματος Οδυσσέας - Ιωάννης Ζώρας, υπάρχουν λεωφορεία που εξυπηρετούν τους φοιτητές που μένουν σε φοιτητικές εστίες, έχουν δοθεί 100 κάρτες δωρεάν απεριορίστων διαδρομών και, έπειτα από διαπραγμάτευση με τα τοπικά ΚΤΕΛ, το μηνιαίο κόστος μιας κάρτας μειώθηκε για τους φοιτητές σε 45 ευρώ, από 70 ευρώ για όλους. «Θα προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια καλύτερη τιμή», λέει ο κ. Ζώρας, που επισημαίνει ότι το «δωρεάν για όλους» δεν είναι εύκολο, πόσο μάλλον που τα ΚΤΕΛ είναι ιδιωτικά. «Αξιοποιούμε τον περιορισμένο μας προϋπολογισμό αλλά και συνεισφορές από δημόσιους φορείς (περιφέρεια), την Εκκλησία (ιδίως τη Μητρόπολη Ρεθύμνης), δωρεές και χορηγίες», αναφέρει ο πρύτανης.

Ωστόσο οι φοιτητές επιμένουν. Ενδεικτικά, η Αντιιεραρχική Φοιτητική Συνδικαλιστική Πρωτοβουλία αναφέρει ότι «πρέπει επιτέλους να υπάρξει σοβαρή απάντηση, καθώς το πρόβλημα των μεταφορών μας διογκώνεται σταθερά. Τα εισιτήρια έχουν φτάσει τα 80 λεπτά το ένα, η μηνιαία κάρτα απεριορίστων διαδρομών κοστίζει 45 ευρώ και δεν συμφέρει κυριολεκτικά κανέναν, οι οδηγοί των λεωφορείων (μέτοχοι της επιχείρησης, να σημειωθεί) συχνά απαγορεύουν την επιβίβαση σε ανθρώπους φαινομενικά “περιθωριακούς”. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ελεγκτή συναντά πλέον κανείς σε όλα σχεδόν τα δρομολόγια προς το πανεπιστήμιο, στον οποίο καλούμαστε να επιδείξουμε μέχρι και το απόκομμα του εισιτηρίου, μην τυχόν έχουμε επιβιβαστεί πληρώνοντας 20 λεπτά λιγότερα... Με όλα αυτά υπ’ όψιν, η πάλη για την εξασφάλιση των στοιχειωδών μέσων επιβίωσής μας αποτελεί αναγκαιότητα και όχι κάποιου είδους ξέσπασμα μιας αδικαιολόγητης οργής».

Βέβαια, κάποιοι φαίνεται αποφάσισαν να δείξουν την «πυγμή» τους προκαλώντας καταστροφές και ταλαιπωρώντας κόσμο. Συγκεκριμένα, μικρή ομάδα έγραψε υβριστικά συνθήματα σε κτίριο της Σχολής Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών, ενώ την Τρίτη «μπλόκαραν» επί δύο ώρες την κυκλοφορία των λεωφορείων προς την πανεπιστημιούπολη, προκαλώντας ταλαιπωρία όχι μόνο στους φοιτητές, αλλά και στους επισκέπτες και ασθενείς του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου απ’ όπου διέρχεται το δρομολόγιο.

Υστερα από αυτά, η πρυτανεία κάλεσε τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους δημοκρατικούς συλλόγους φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων «να απομονώσουν ενέργειες που ευτελίζουν την πανεπιστημιακή ζωή, επιβάλλοντας ιδιοτελείς, εξουσιαστικές, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές». Και προσθέτει: «Ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η πρυτανεία θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τις ακαδημαϊκές αρχές σε όλες τις περιστάσεις και με όλα τα νόμιμα μέσα». Δηλαδή, υπονοεί κλήση της αστυνομίας; Και εάν καλέσει την αστυνομία, αυτή θα παρέμβει;

*ρεπορτάζ: Απόστολος Λακασάς/Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.