Τρίτη 10 Μαΐου 2011

'Εχουμε πολιτικούς,οικονομικούς τώρα έρχονται και οι κλιματικοί πρόσφυγες.

Το Διεθνές Ίδρυμα για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη έρχεται να αλλάξει τις αρχικές προβλέψεις για το μέλλον των προσφύγων που θα δημιουργηθούν από τις κλιματικές αλλαγές. Οι νέες μελέτες αναφέρουν ότι...


εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπων αντί να μεταναστεύσουν στα πλούσια κράτη είναι πιθανό να κινηθούν στις τοπικές περιοχές. Σύμφωνα με την μελέτη οι αγρότες που δεν θα μπορούν να καλλιεργήσουν τη γη τους ναι μεν θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους δεν θα πάνε όμως μακριά αφού θα αναζητήσουν εργασία σε κοντινές πόλεις για εποχική εργασία. Ωστόσο αν και θα αυξηθούν οι κοντινές μετακινήσεις οι πιο φτωχοί θα παραμείνουν στον τόπο τους μιας και δεν θα έχουν την δυνατότητα να μετακινηθούν.

Στα μικρά κράτη νησιών και στις παράκτιες περιοχές που απειλούνται από την άνοδο της στάθμης των θαλασσών ο αριθμός των ανθρώπων που θα εγκαταλείψουν το βιός τους εξαρτάται από τις κυβερνήσεις και τα κοινοτικά μέτρα που θα λάβουν για τη χρήση του εδάφους και την βελτίωση των μεθόδων υποδομής και κατασκευής. Στο Μπαγκλαντές πάντως η μετανάστευση είναι γεγονός αφού εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ήδη μετακινηθεί εξ αιτίας  των πλημμυρών και των καταπατημένων περιοχών.

 Στην ίδια μελέτη γίνεται λόγος και για την αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τις έντονες κλιματικές αλλαγές- την αύξηση της θερμοκρασίας, τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων, της αύξησης της στάθμης της θάλασσας. Με βάση τα στοιχεία της έρευνας οι πρόσφυγες της κλιματικής αλλαγής θα κυμανθούν από 200 εκατομμύρια έως και 1 δισεκατομμύριο μέχρι το 2050. Αναφέρεται ακόμη ότι ο κίνδυνος της μετανάστευσης των προσφύγων από την κλιματική αλλαγή θα οδηγήσει σε πολιτικές που θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην καταφέρουν να προστατεύσουν τους ευάλωτους ανθρώπους. Στην κατακλείδα της έρευνας αναφέρεται ότι θα πρέπει να δοθεί βοήθεια στις τοπικές κυβερνήσεις και στα ιδρύματα των μικρών αγροτικών πόλεων για να δημιουργήσουν εργασίες αλλά και να κάνουν δίκαιη κατανομή των φυσικών πόρων. Επίσης οι  διεθνής υπηρεσίες και πολλές κυβερνήσεις θεωρούν ότι η μετανάστευση θα αποτελέσει μεγάλο πρόβλημα που πρέπει σύντομα να χειριστούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.