Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Παράθυρο για νομιμοποίηση αυθαιρέτων από το "παραθυράκι"


Στο παρά ένα, κυριολεκτικά, πριν την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Παπαδήμο, πέρασαν από τη Βουλή τροπολογίες, που αλλάζουν τα δεδομένα. Έτσι, εκτός από την άρση της απαγόρευσης της πετρελαιοκίνησης, πέρασε και τροπολογία για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων από... το παράθυρο, μες σε παραδοσιακούς οικισμούς...



Με ψηφισθείσα τροπολογία -που κατέθεσε η βουλευτής Κ. Φαρμάκη-Γκέκη- αίρεται ουσιαστικά η απαγόρευση νομιμοποίησης αυθαίρετων κατασκευών σε παραδοσιακούς οικισμούς, αφήνοντας «παραθυράκια» για ένταξη πλειάδας αυθαιρέτων σε ιστορικές περιοχές και νησιά. Πιο συγκεκριμένα, το υπουργείο δίνει τη δυνατότητα να νομιμοποιηθούν αυθαίρετα «αισθητικώς ενταγμένα» σε παραδοσιακό οικισμό, ύστερα από σχετική γνωμοδότηση επιτροπής. Αν δεν ταιριάζει «αισθητικά» τότε η επιτροπή (σ.σ. που απαρτίζεται, σύμφωνα με το παρ. 9 του άρ. 24 του ν. 4014/2011, από τρεις αρχιτέκτονες μηχανικούς) εισηγείται εργασίες προσαρμογής στην τοπική αρχιτεκτονική και ένταξη στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα.

Στις τροπολογίες του ν. 4014 περί αυθαιρέτων περιλαμβάνονται επίσης τα εξής:

- Για ακίνητα σε περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής Ελλάδας που δεν έχει καθοριστεί τιμή ζώνης, λαμβάνεται υπόψη η ελάχιστη τ.ζ. που ισχύει στην τοπική, δημοτική ή περιφερειακή ενότητα όπου βρίσκεται το ακίνητο, για τον υπολογισμό του προστίμου.

- Για σύνδεση αυθαίρετων ιδιοκτησιών με δίκτυα κοινής ωφέλειας απαιτείται βεβαίωση του ΤΕΕ όπου πιστοποιείται η καταβολή τουλάχιστον της α' δόσης του ενιαίου ειδικού προστίμου.

- Σε περιπτώσεις υπέρβασης ύψους (και όχι συντελεστή δόμησης) ο υπολογισμός του προστίμου γίνεται χωρίς να πολλαπλασιάζεται ο συντελεστής της υπέρβασης δόμησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.