Τρίτη 3 Απριλίου 2012

Μια φωτιά που έσβησε πριν από 1 εκατομμύριο χρόνια

Τα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που έχει καταγραφεί ποτέ εντόπισαν οι αρχαιολόγοιΤα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που έχει καταγραφεί ποτέ εντόπισαν οι αρχαιολόγοι
Ο Προμηθέας φαίνεται ότι έδωσε το... πολύτιμο λάφυρό του στους ανθρώπους νωρίτερα από ότι πιστεύαμε μέχρι σήμερα...

Οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν στη Νότια Αφρική τα ίχνη της αρχαιότερης φωτιάς που έχει καταγραφεί ποτέ στην ιστορία του ανθρώπινου είδους: 1 εκατομμύριο χρόνια πριν. Οι επιστήμονες πίστευαν μέχρι σήμερα ότι οι πρόγονοί μας χρησιμοποιούσαν φωτιά για να ζεσταθούν και να μαγειρεύουν εδώ και περίπου 700.000 χρόνια.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μικροσκοπικά καλοδιατηρημένα ίχνη στάχτης μήκους λίγων χιλιοστών έως λίγων εκατοστών, από κλαδιά, φύλλα και χόρτα, μαζί με οστά ζώων και λίθινα εργαλεία, στο μεγάλο σπήλαιο Γουόντεργουερκ, στην άκρη της ερήμου Καλαχάρι, σε ένα γεωλογικό στρώμα ηλικίας περίπου ενός εκατ. ετών και σε βάθος 30 μέτρων από την είσοδο του σπηλαίου, γεγονός που καθιστά μάλλον απίθανα τα φυσικά αίτια της φωτιάς.
Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι πολύ πριν τον Homo Sapiens, o Homo Erectus (που εμφανίστηκε πριν από 1,9 εκατ. χρόνια και θεωρείται ο πιθανότερος κάτοικος του νοτιοαφρικανικού σπηλαίου) χρησιμοποιούσε τη φωτιά στην καθημερινή ζωή του. Ο έλεγχος της φωτιάς από τον άνθρωπο υπήρξε μείζον γεγονός και ορόσημο στην εξέλιξή του, γιατί τόσο το μαγείρεμα της τροφής του, όσο και η κοινωνική συναναστροφή γύρω από τη φωτιά, άνοιξαν νέους δρόμους στον εγκέφαλό του και στον πολιτισμό του.

1 σχόλιο:

  1. Ο Πουλιάνός έχει βρει στην Χαλκιδική φωτιά ενάμιση εκ.χρονών!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.