Τετάρτη 4 Ιουλίου 2012

Πωλ Κρούγκμαν:Η Μέρκελ και οι θιασώτες της λιτότητας κινούνται σε παράλληλο σύμπαν

 Η Γερμανική συνταγή δεν έχει καμμία πιθανότητα επιτυχίας.
Την άποψή του ότι η καταστροφή βρίσκεται προ των πυλών της Ευρωζώνης αν συνεχιστεί η γερμανικής έμπνευσης συνταγή της «λύτρωσης μέσω βασανιστηρίων» επανέλαβε ο νομπελίστας οικονομολόγος Πωλ Κρούγκμαν, τονίζοντας ότι όσοι επιμένουν στην λιτότητα κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν. Σε άρθρο του στους New York Times, o κ. Κρούγκμαν...


 ζητά αλλαγή πολιτικής εδώ και τώρα. Όπως τονίζει, η συνταγή της εσωτερικής υποτίμησης και της δημοσιονομικής λιτότητας που έχει επιβάλλει το Βερολίνο τα δύο τελευταία χρόνια δεν έχει οδηγήσει πουθενά ούτε έχει δείξει την παραμικρή επιτυχία. Αντίθετα, επισημαίνει, ακόμα και οι χώρες που βγήκαν από την ύφεση, παραμένουν «πολύ πιο φτωχές από όσο ήταν πριν από την κρίση».

Για την κρίση δεν ευθύνονται οι «ανεύθυνες κυβερνήσεις του Νότου» όπως υποστηρίζει η Άνγκελα Μέρκελ, τονίζει ο κ. Κρούγκμαν αλλά η λιτότητα. Κι αυτό αποδεικνύεται στην περίπτωση της Ισπανίας, η οποία είχε χαμηλό χρέος και πλεόνασμα στον Προϋπολογισμό της, αλλά βυθίστηκε στην κρίση λόγω της φούσκας των ακινήτων «στην οποία συνέβαλαν τράπεζες από όλη την Ευρώπη».

Ο Πολ Κρούγκμαν,γράφει το iefimerida.gr, προτείνει «μεγάλες αγορές κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ» και την αποδοχή εκ μέρους της Γερμανίας ενός υψηλότερου ποσοστού πληθωρισμού. Όπως γράφει, αυτό δεν θα λύσει τα προβλήματα με μιας, καθώς θα εξακολουθήσει να υπάρχει μεγάλη ανεργία για πολλά χρόνια αλλά «τουλάχιστον θα υπάρχει ένας ορατός δρόμος για την ανάκαμψη».

Μια τέτοια αλλαγή πολιτικής, όμως, είναι πολύ δύσκολη κατά τον νομπελίστα οικονομολόγο, καθώς -παρά τις μικρές υποχωρήσεις που έκανε η Γερμανία στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής- τα βήματα που έγιναν είναι πολύ μικρά. Επιπλέον, κατά τον κ. Κρούγκμαν, οι γερμανοί πολιτικοί έχουν περάσει στους ψηφοφόρους τους την ψεύτικη ειόνα ότι για όλα φταίνε οι ανεύθυνοι κυβερνήτες του Νότου, ενώ όπως τονίζει και οι ευρωπαίοι οικονομολόγοι κινούνται σε ένα παράλληλο σύμπαν όταν επιμένουν ότι η λιτότητα μέσα στην ύφεση μπορεί να είναι αποτελεσματική...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.