Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012

Μετράει αποχωρήσεις το ΠΑΣΟΚ

Του Δημήτρη Κούρου*

Αντί για νέες εγγραφές εν όψει συνεδρίου, το ΠΑΣΟΚ φαίνεται να φυλλορροεί... Εκτός από τον Ανδρέα Λοβέρδο, που προχώρησε στη δημιουργία του νέου πολιτικού φορέα, υπάρχουν και λιγότερο... επιφανή στελέχη, που ακολουθούν την έξοδο από το κόμμα, έστω και σε διαφορετική κατεύθυνση....



Την προηγούμενη εβδομάδα η συνάντηση των κινήσεων του εκσυγχρονιστικού μπλοκ στην Αθήνα, μεταξύ των οποίων ο Κοινωνικός Σύνδεσμος του Γιώργου Φλωρίδη, η Π80, οι Νέοι Μεταρρυθμιστές, η Πολιτεία 2012, η Πρωτοβουλία Β κτλ., έκανε ξεκάθαρο πως η προσπάθεια πρώην μελών του ΠΑΣΟΚ για τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού (στην ουσία κόμματος) είναι σε εξέλιξη. Πρόκειται ουσιαστικά για μια προσπάθεια οργάνωσης των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η κεντροαριστερά και η σύγχρονη σοσιαλδημοκρατία δεν μπορούν να εκφραστούν από το ΠΑΣΟΚ και πως πρέπει να συγκεντρωθούν οι πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε αυτές τις αρχές υπό μια άλλη... ομπρέλα.

Σε αυτό το πλαίσιο, ήρθε το γράμμα στην Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ από δυο μέλη του, που εκλήθησαν να συμμετάσχουν ως μέλη της ΚΟΕΣ στις διαδικασίες προς το επόμενο συνέδριο. Σάββας Τσολάκης και Κώστας Χαραλαμπίδης, στελέχη του ΠΑΣΟΚ στη Θεσσαλονίκη, μέλη του πρώην Εθνικού Συμβουλίου (και φίλα προσκείμενοι στο Γιώργο Φλωρίδη), ουσιαστικά με την επιστολή τους αποχωρούν κι από το κόμμα, αφήνοντας και ανοιχτό παράθυρο για να τους ακολουθήσουν κι άλλα μέλη...

Επικαλούνται τρεις λόγους για την άρνησή τους στην πρόσκληση του κόμματος:

1. Το ΠΑΣΟΚ δε μπορεί (είτε θέλει είτε δε θέλει) να εκπροσωπήσει αυθεντικά καμία κοινωνική δύναμη από αυτές που εκπροσωπούσε έως το πρόσφατο παρελθόν. «Η ελπίδα για το κάτι άλλο σήμερα στο ΠΑΣΟΚ είναι ανεδαφική», λένε για όσους συνεχίζουν να παραμένουν στο κόμμα ευελπιστώντας σε κάποια θεαματική αλλαγή.
2. Το Συνέδριο πολιτικά είχε ένα τουλάχιστον προαπαιτούμενο: τη συζήτηση για την πρωτοφανή εκλογική , πολιτική και κοινωνική συρρίκνωση. Αυτή η συζήτηση αποτράπηκε, γεγονός απαράδεκτο για ένα κόμμα του ευρωπαϊκού δημοκρατικού σοσιαλισμού. Το ΠΑΣΟΚ οδεύει με ευθύνη της ηγεσίας του σε ένα ακόμη συνέδριο προαποφασισμένων επιλογών. Δεν είναι οι δικές μας, δε συμμετέχουμε.
3. Ο χώρος του ευρωπαϊκού, δημοκρατικού σοσιαλισμού στην πατρίδα μας, δέχεται αμφίπλευρες πιέσεις και πολιτικές επιβουλές από τα δεξιά (μία δεξιά σκληρή, προσφάτως ενδεδυμένη τη λεοντή του «ευρωπαϊκού συνομιλητή») και από τα αριστερά (μία αριστερά ανίκανη να αρθρώσει έναν μη λαϊκιστικό, ουσιαστικό και υπεύθυνο λόγο). Η ανάγκη να προστατευθεί αυτός ο χώρος είναι δημοκρατικό καθήκον και εθνική υπόθεση. Δυστυχώς, αυτό δε μπορεί να συμβεί χωρίς την εκ θεμελίων ανασύνθεση της ελληνικής κεντροαριστεράς- μία ανασύνθεση που θα περιλαμβάνει δυνάμεις πολύ ευρύτερες από αυτές που περιέχονται σήμερα στο ΠΑΣΟΚ.

Απευθυνόμενοι μάλιστα στους συντρόφους τους τονίζουν ότι «έχουμε μέσα μας βαθιά την πίστη πως θα ξανασυναντηθούμε. Στο επανιδείν».

Η μη συμμετοχή των δυο στελεχών και η αναγγελία της αποχώρησης από το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί πρόσθετα προβλήματα στο κόμμα που προσπαθεί να επανασυσπειρώσει κόσμο.

Οι αποσχιστικές τάσεις στελεχών από το ΠΑΣΟΚ είναι συνεχείς το τελευταίο διάστημα και μάλιστα όσοι αποχωρούν συναντιούνται και προχωρούν -χωρίς το ΠΑΣΟΚ, αλλά και δίχως να το αποκλείουν- στην οργάνωση της ίδρυσης ενός νέου κόμματος, της «νέας σοσιαλδημοκρατικής παράταξης», όπως την ονόμασε ο Γιώργος Φλωρίδης. Κανείς δεν αποκλείεται, λένε, ούτε ο κ. Λοβέρδος, ούτε στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που όμως δεν έχουν χρεωθεί... αμαρτήματα του παρελθόντος.

Κύριοι συνομιλητές αυτής της κίνησης είναι εκείνοι που οι περισσότεροι αναγνωρίζουμε ως εκσυγχρονιστές.


*στο Voria.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.