Παρασκευή 16 Μαΐου 2014

Ο ματάκιας δήμαρχος [ΑΡΘΡΟ]

του Νικόλα Βαφειάδη/antenna.gr

Τις τελευταίες ημέρες βρισκόμαστε μπροστά σε ορυμαγδό αποκαλύψεων που φωτίζουν πτυχές του πρόσφατου παρελθόντος. Εγώ όμως είμαι καχύποπτος αν όχι για την ουσία, σίγουρα για την επιλογή χρόνου, για το timing...



Σε μια από τις πρώτες εκλογικές αναμετρήσεις που πήγα να ψηφίσω, είχα καταλήξει ποιον δήμαρχο ήθελα για την γειτονιά μου. Το ηλιόλουστο όπως θυμάμαι πρωί της Κυριακής, πηγαίνοντας να ψηφίσω, έξω από το σπίτι μου και σχεδόν καθ’ όλο το μήκος του δρόμου μέχρι το εκλογικό τμήμα, έβλεπα εκατοντάδες αντίτυπα ενός συγκεκριμένου φέιγ βολάν: Είχε ένα ωραιότατο σκίτσο, προφανώς φιλοτεχνημένο από επαγγελματία σκιτσογράφο, που έδειχνε μια ανδρική φιγούρα να κοιτάζει μέσα από τις γρίλιες ενός κλειστού παραθύρου. Από κάτω έγραφε: Ο ματάκιας δήμαρχος.

Αναρωτήθηκα ποιος να ήταν ο ματάκιας από τους υποψηφίους δημάρχους. Μήπως είναι αυτός που έχω επιλέξει να ψηφίσω; Μήπως είναι ο πολιτικός του αντίπαλος και θέλει να τον πλήξει με αυτό το κτύπημα κάτω από τη ζώνη; Και γιατί όποιος κυκλοφόρησε ανώνυμα το φέιγ βολάν δεν έγραψε και το όνομα του «ματάκια»; Τί να φοβήθηκε άραγε;

Ρώτησα κάποιους φίλους για ποιον χτυπάει η καμπάνα. Κι εκείνοι όμως δεν ήξεραν. Κι όσοι δήλωναν ότι ήξεραν έλεγαν άλλα ο ένας κι άλλα ο άλλος. Τελικά έμεινα με την απορία, αφού ουδέποτε δημοσιεύθηκε κάτι για το όνομα του δήμαρχου ματάκια. Μόνο κάτι φήμες κυκλοφόρησαν, φήμες με τις οποίες οι αντίπαλοί του πορεύθηκαν προς τις κάλπες αποκομίζοντας τους καρπούς της αμφιβολίας.

Από τότε με διακρίνει μια αντανακλαστική καχυποψία στις προεκλογικές περιόδους για τις παντοειδείς αποκαλύψεις. Το κακό είναι ότι δεν είναι πάντα προφανής ο στόχος αυτών των αποκαλύψεων, όπως στην περίπτωση του «ματάκια», αν και συνήθως είναι ηλίου φαεινότερος.

Οι πρόσφατες αποκαλύψεις των Financial Times για τα παρασκήνια στη Σύνοδο Κορυφής των Καννών, αλλά και του πρώην Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ στο βιβλίο του, για τις προθέσεις του Σόιμπλε και των συν αυτώ να δείξουν στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ, με μια πρώτη ματιά συγκλονίζουν. Δίνουν την εντύπωση ότι η επίσημη αφήγηση για τα γεγονότα εκείνης της κρίσιμης για τη χώρα μας εποχής πόρρω απέχει από τα όσα πραγματικά έγιναν στο φλογερό παρασκήνιο.

Μήπως όμως πρόκειται για σκόπιμα αφαιρετική και επιλεκτική ματιά στο πολυσύνθετο ιστορικό ψηφιδωτό; Μήπως παραμονές των εκλογών κάποιοι θέλουν να κλονίσουν την εμπιστοσύνη μας σε όποιον έχουμε επιλέξει να ψηφίσουμε και σπέρνοντας την αμφιβολία να αποκομίσουν οφέλη; Μήπως τελικά θέλουν να γίνουμε εμείς ο Ματάκιας της Ιστορίας;

Καλή ψήφο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.