Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

Τα σενάρια για την συντριβή του αεροσκάφους της Air Algeria


Αρκετά είναι τα σενάρια κι οι υποθέσεις γύρω από τις συνθήκες που σημειώθηκε η νέα αεροπορική τραγωδία, αυτή τη φορά με 116 νεκρούς. Και μέχρι την ανάκτηση των δεδομένων από τα μαύρα κουτιά του αεροσκάφους τα ερωτήματα που τίθενται είναι πολλά και οι υποθέσεις ακόμη περισσότερες...



Ας δούμε ποια είναι αυτά, όπως τα παρουσίασε ο δημοσιογράφος Χρήστος Μαζανίτης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1:

1. Το κατέρριψε παρακλάδι της Αλ Κάιντα, στο Μάλι; Είναι το πρώτο σενάριο που ερευνάται ιδιαίτερα από τους Γάλλους. Υπενθυμίζεται ότι το Μάλι βρίσκεται σε πόλεμο. Οι αυτονομιστές αντάρτες τζιχαντιστές, που έχουν αφήσει θύματα αμάχους πίσω τους, έχουν την υποστήριξη της Αλ Κάιντα. Εδώ και μήνες, η Γαλλία έχει στείλει στρατεύματα και βρίσκεται σε πόλεμο με τους αντάρτες, στην άλλοτε αποικία της. Το σενάριο να κατερρίφθη από τους αυτονομιστές αντάρτες εξετάζεται σοβαρά, κυρίως λόγω του γεγονότος ότι επέβαιναν και 51 Γάλλοι στην πτήση. Έχει ξεχωριστή σημασία το ότι η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας εξέδωσε ανακοίνωση, απαγορεύοντας στα αμερικανικά αεροσκάφη να πετούν πάνω από την περιοχή και στον εναέριο χώρο του Μάλι κάνοντας λόγο για λόγους ασφαλείας, αμέσως μετά το συμβάν.

2. Συμπλοκή στο πιλοτήριο λόγω αεροπειρατείας; Είναι το επόμενο ερώτημα που βασανίζει το μυαλό των επικεφαλής των ερευνών. Αν και μετά την 11η Σεπτεμβρίου είναι εξαιρετικά δύσκολη έως και απίθανη η εισβολή επιβάτη στο πιλοτήριο ενός αεροπλάνου, εξετάζεται το σενάριο να υπήρξε συμπλοκή ακόμη και μεταξύ των ίδιων των πιλότων. Το σενάριο της αεροπειρατείας, σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο Skynews είναι και το πιο ισχυρό, αφού έχουν υπάρξει τουλάχιστον έξι αεροπειρατείες σε αεροσκάφη της Air Algeria.

3. Έγινε αεροπειρατεία και τελικά κατέπεσε αφού προηγουμένως έμεινε από καύσιμα; Το αεροσκάφος δεν είχε αρκετά καύσιμα, όπως ανέφεραν κάποια αλγερινά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Ωστόσο, μία τέτοια εκδοχή φαίνεται να μην ευσταθεί, καθώς είναι σχεδόν απίθανο μόλις 50 λεπτά από την απογείωσή του, το αεροσκάφος να μην είχε αρκετή ποσότητα καυσίμων για μία πτήση, η οποία υπολογίζεται στις τέσσερις ώρες.

4. Οι καιρικές συνθήκες ήταν κακές αλλά τόσο ώστε να ρίξουν ένα τέτοιο αεροσκάφος; Είναι γεγονός ότι στην περιοχή οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν και οι καλύτερες για μια πτήση. Όμως, το McDonnell Douglas MD-83, είναι αεροσκάφος που μπορεί να πετάξει και σε πιο ακραία καιρικά φαινόμενα από αυτά που επικρατούσαν. Δεν είχε τυφώνες αλλά ισχυρές καταιγίδες. Κάποιες αναφορές λένε ότι ο πιλότος έλαβε εντολή να στρίψει ώστε να μην συγκρουστεί με άλλου αεροπλάνο που βρισκόταν στον ίδιο αεροδιάδρομο.
Έγινε λοιπόν, κάποιος λάθος χειρισμός με αποτέλεσμα την μοιραία κατάληξη;


Τα ερωτήματα είναι πολλά που τίθενται. Σίγουρα οι πρώτες εικόνες των συντριμμιών θα μας δείξουν από τι προήλθε η συντριβή. Όπως για παράδειγμα εάν τμήματα του αεροπλάνου έχουν τρύπες, που σημαίνει ότι μπορεί να έχει βληθεί ή να εξερράγη ακόμη και βόμβα στον αέρα. Τα συντρίμμια μπορούν να μιλήσουν και να δώσουν κάποια πρώτα στοιχεία, πριν τα μαύρα κουτιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.