Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2016

Τραμπ: Πρέπει να αναβαθμίσουμε τις σχέσεις μας με την Κίνα


Ο Ντόναλντ Τραμπ, εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ πρέπει ν' αναβαθμίσουν τις σχέσεις τους με την Κίνα, ενώ...


 ο ίδιος έχει ασκήσει κριτική στο Πεκίνο για την κινεζική οικονομική πολιτική, αλλά και για την αποτυχία συγκράτησης της Βόρειας Κορέας.

«Μία από τις πιο σημαντικές σχέσεις που πρέπει να αναβαθμίσουμε και πρέπει να το κάνουμε, είναι οι σχέσεις μας με την Κίνα», δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια συγκέντρωσης των υποστηρικτών του, στην Αϊόβα. Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κίνα, είναι οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η Κίνα δεν είναι μία οικονομία της αγοράς. Δεν έχουν λάβει υπόψη τους κανόνες του παιχνιδιού, ενώ γνωρίζω ότι πρέπει ν' αρχίσουν να το πράττουν», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Ο Τραμπ συνέχισε να ασκεί κριτική στην Κίνα στη διάρκεια της χθεσινής συγκέντρωσης, η οποία εντάσσεται σε ένα γενικότερο πρόγραμμα μετεκλογικών συγκεντρώσεων ανά τη χώρα, προκειμένου να ευχαριστήσει τους ψηφοφόρους για την υποστήριξή τους. Την ίδια στάση τήρησε και στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα προκάλεσε την οξεία διπλωματική αντίδραση του Πεκίνου, με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε με την πρόεδρο της Ταϊβάν, Τσάι-Ινγκ-γουέν. Η Κίνα θεωρεί την Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της.

Επιστρέφοντας στην κριτική του κατά της Κίνας, ο Τραμπ δήλωσε χαρακτηριστικά χθες: «Έχετε έναν κλέφτη που κλέβει μαζικά την πνευματική σας ιδιοκτησία, επιβάλλει άδικους φόρους στις αμερικανικές εταιρίες, δε βοηθάει στην αντιμετώπιση της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, όπως θα έπρεπε να κάνει, ενώ ανάλογα με τη θέλησή της, προχωρεί σε μεγάλη υποτίμηση του νομίσματός της, αλλά και στην επιβολή δασμών. Πέρα από αυτά, είναι θαυμάσιοι, δε συμφωνείτε;» αναρωτήθηκε σαρκαστικά ο Τραμπ.

Ωστόσο, τόσο το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, όσο και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θεωρούν ότι το Πεκίνο χειραγωγεί την ισοτιμία του κινεζικού νομίσματος, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου επισημαίνει ότι οι δασμοί, που επιβάλλουν οι Κινέζοι στα εισαγόμενα αγαθά, είναι μεγαλύτεροι από τους αντίστοιχους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ.

Ο Τραμπ παρουσίασε επίσης τον κυβερνήτη της Αϊόβα Τερι Μπράνσταντ, που είναι η επιλογή του, για τη θέση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Κίνα, δηλώνοντας ότι ο Μπράνσταντ του έλεγε πάντα να μην πει κάτι αρνητικό για την Κίνα, στην Πολιτεία του. Ο Μπράνσταντ δηλώνει ότι ο ίδιος και ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ είναι φίλοι κατά τα τελευταία 30 χρόνια. Ο ίδιος έχει επισκεφτεί την Κίνα τουλάχιστον έξι φορές, ενώ ο πρόεδρος Σι έχει επισκεφτεί την Αϊόβα, δύο φορές.

Ο Τραμπ επανέλαβε επίσης το κεντρικό μήνυμα της προεκλογικής του εκστρατείας ότι θα δώσει προτεραιότητα στις ΗΠΑ και τους Αμερικανούς εργαζόμενους, έναντι των συμφερόντων παγκοσμίου ενδιαφέροντος. Η διακυβέρνηση Τραμπ, η οποία αναλαμβάνει καθήκοντα στις 20 Ιανουαρίου θα δώσει έμφαση σε δύο κανόνες: «Αγοράστε αμερικανικά και δώστε εργασία σε Αμερικανούς,» δήλωσε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι θα εξακολουθήσει να ασκεί πιέσεις σε εταιρίες προκειμένου να κρατήσουν τις γραμμές παραγωγής τους εντός των ΗΠΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.