Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί του Η1Ν1

Κατακόρυφη αύξηση των θανάτων, εξαιτίας του ιού της γρίπης Η1Ν1 καταγράφεται στη χώρα μας. Τα θύματα του ιού έφτασαν τα...



110, όταν πέρσι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας είχαν χάσει τη ζωή τους 149 άνθρωποι. 127 άτομα νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας όλης της χώρας, ενώ υπερπλήρεις είναι οι Πνευμονολογικές και Παθολογικές Κλινικές των νοσοκομείων.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι το κύμα της εποχικής γρίπης -όπου κυριαρχεί φέτος το πανδημικό στέλεχος Η1Ν1  βρίσκεται στην κορύφωσή του και  παραμένουν σε εγρήγορση, έως ότου ολοκληρωθεί η υποχώρηση του κύματος. 

Εν τω μεταξύ, δωρεάν διατίθενται από χθες Δευτέρα τα αντι-ικά φάρμακα. Οι ασθενείς μπορούν να τα προμηθεύονται με απλή ιατρική συνταγή, από τα φαρμακεία των Δημόσιων νοσοκομείων και τα Κέντρα Υγείας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που παρουσιάστηκαν σε συνάντηση εργασίας στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, με τη συμμετοχή ειδικών εκπροσώπων του Υπουργείου Υγείας και άλλων φορέων, 30% όσων νοσηλεύονται σε ΜΕΘ, λόγω της νέας γρίπης, καταλήγουν. Η μέση ηλικία όσων προσβάλλονται από τον ιό Η1Ν1 είναι τα 53 έτη, ενώ υπολογίζεται ότι 57% όσων νοσούν είναι άνδρες.

Οι επιστήμονες τόνισαν ότι από όσους εμφανίζουν επιπλοκές, εκείνοι που χρειάζονται εντατική θεραπεία, είναι σχεδόν διπλάσιοι από πέρσι. Εκτιμούν ότι αυτό συνέβη:

Α. Διότι οι ευπαθείς ομάδες, όπως οι χρόνιοι πάσχοντες, που έπρεπε να έχουν εμβολιαστεί, δεν το έκαναν φέτος.

Β. Διότι ο ιός Η1Ν1 αποδεικνύεται ότι έχει πιο λοιμογόνα στελέχη.

Γ. Επειδή η εμφάνιση των κρουσμάτων έγινε σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και η διασπορά του ιού ήταν μεγάλη.

Οι ειδικοί τόνισαν για μία ακόμα φορά ότι τα αντιικά φάρμακα, αν δοθούν έγκαιρα, καλύπτουν απόλυτα την πρόληψη και σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να σώσουν ζωές. Ωστόσο, οι φαρμακοποιοί ανακοίνωσαν ότι έχει αποκατασταθεί το θέμα με την επάρκεια αντιικών φαρμάκων στα φαρμακεία.

Οι επιστήμονες τόνισαν, επίσης, ότι ποτέ δεν είναι αργά για εμβολιασμό και σημείωσαν ότι η Τσεχία, η Αυστρία, η Κύπρος και η Ελλάδα είναι οι τέσσερις χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση εμβολιασθέντων για τη νέα γρίπη. Εκτιμάται ότι στην Ελλάδα ποσοστό 8,5% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για να αποφευχθούν περιπτώσεις εμφάνισης υβριστικών σχολίων ή άλλων ποινικά κολάσιμων πράξεων, όλα τα σχόλια πριν δημοσιευτούν ελέγχονται.

Παρακαλούμε μην αποστέλετε πληροφορίες άχρηστες προς τη λειτουργία του συγκεκριμένου blog.

Τα μηνύματα είναι προσωπικές απόψεις των αποστολέων και σε καμία περίπτωση δεν εκφράζουν τους δημιουργούς ή διαχειριστές της συγκεκριμένης σελίδας.